Nikola Baštinac

Тестирање желуца за циљну групу нове сапунице

Тресла се гора и ништа. Није се родио ни миш. Неки тврде да мишица није ни била трудна. Други кажу да се ипак ту не ради о мишици. Кажу да су видјели међедицу и да је, боме, охохо бременита, само да је пренијела.


Међу онима који су је видјели, има и оних који кажу да за то није крива мајка природа. Спомињу неке бјелосвјетске лијекове, које пије по препоруци европских и америчке бабице. Ваљда је мече преагресивно или није довољно такво. А коће им знати?!

Оно што се десило, и што од усхићења због могућег "рађања новог живота" многи од нас нису примјетили, основна је тема прве епизоде "Бутмирске клинике". Ова мини серија или сапуница (остаје да се види), почела је у стилу кримића. Десило се убиство! И то не било какво. Убијен је главни лик из прошле серије.

Серије која је играла на малим екранима и по нашим живцима протеклих 14 година. Неки су је вољели, многи не, али сви смо у њој учествовали. За оне који су због усхићења од доласка великих и познатих страних глумаца доживјели амнезију, поновимо да се серија звала "Протекторат", а да је главну улогу глумио насилник акронимског имена ОХР.

Режисери, опет исти, страни, у стилу највећих маркетиншких махера стварају у јавности фаму око наставка серије, не откривајући у којем смјеру ће радња да крене. Јавност је доведена до лудила. Домаћи глумци, колико се надају главним ролама, толико се боје и лошег сценарија. Лошег по себе и по своје фанове. Грађани се спотичу о нагађања.

Послије првобитног шока себи су дошли и фанови "Протектората". Прва реакција је бурна. Нису само забринути него и пријете. Предсједник једног од "ОХР фан клубова" споменуо је могућност нарушавања сигурности. Неки листови иду и корак даље, те шпекулишу о повратку ратних филмова на програме наших живота. Они најзагриженији се надају да ОХР ипак није мртав и да га је из НАТО војне базе у Бутмиру, под окривљем ноћи и уз помоћ неких домаћих глумаца, у свом џипу извезао страни епизодиста Рафи. Да је на сигурном, можда у Брчком, и да ће се, чим се мало прашина слегне, поново појавити у некој од нарених епизода.

Нада умире посљедња и њу подгријава сабља. Бонска сабља, која иако је мало оштећена од ударца у стуб електропреносне мреже, није поломљена. Спава у својим корицама. Ех, мисле обожаваоци "Протектората", кад би је само на дан могли добити или још боље на некој аукцији откупити... Свакако је серија пукла, а то је добра сабља, па шта кошта нек` кошта. Таква сабља, плус у априлу да се роди мече, их, и ето ти домаће филмске индустрије.

У Кули Републике нема славља. Тамо сједни пуно хладних глава. Не чека се само нови сценарио, већ се и разрађују улоге које би требале да задовоље очекивиња и жеље њихових фанова. Један негативац је мртав. Сабља је скоро па поломљена. Тврђава за сад очувана. Главно је питање да ли ће се међедица породити прије априла.

Режисери углавном о међедићу шуте. Само кажу да кувају босански лонац са пуно европске мркве.

Још један тест за наше желуце.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog