Srđan Puhalo

Резиме

Није ова година била толико незанимљива, али  ће нас од предстојеће вјероватно више болити глава.


 

Пођимо редом.

Почетком године ОХР је повукао потез који је био прихватљив конститутивним народима у Босни и Херцеговини. Отишао је Лајчак, а дошао Инцко, и ником ништа.

У протеклој години два пута се покушало мјењати устав, једном домаћи а други пут странци, и  оба пута безуспјешно. Општи утисак је да када год неко спомене мјењање устава Босне и Херцеговине, становници те земље се присјете 1991. године. Не знам, зашто?

У Хагу је почело још једно суђење српском народу  тј. Караџићу, док је тај исти народ, али сада женског пола, после одслужене двије трећине казне изашао на слободу и смјестио се у Београд.

Што се тиче домаћих судова, ситуација је поприлично конфузна. Елем више не знамо који су то домаћи судови, елем ништа од неких помпезно најављених хапшења и суђења. Значи, стање редовно.

На страначком  плану ову годину је обиљежило рађање једне нове политичке партије на челу с Чавићем и највјероватнији нестанак Социјалистичке патије с политичке сцене Републике Српске. У сљедећој години очекујемо укрупњавање политичке сцене у Републици Српској, јер ће цензус за многе партије бити недостижан. Не смијемо заборавити да је ове године  ПДП изашао из власти, што се не може рећи за један број, сада бивших,  чланова те  партије.

2009. година је показала да је Влада Републике Српске постала  највећи организатор концертних дешавања у Босни и Херцеговини. Довели су нам Ленија Кревица, Симпл Мајндс, Лепу Брену, али се надам да да их звиждање на Кусти неће обесхрабрити. Ове године смо претекли и Црногорце по том питању.

Прича о аутопутевима је и даље актуелна, јер нада умире последња. Аутопут од Бања Луке до непостојећег  моста на Сави ће бити завшен пред изборе, али се онај дио према Добоју баш не да. Знамо све да то нема везе с директоном  погодбом Владе и Штрабака, како то тврде злонамјерни медији, биће да је у питању је црна магија.

Што се тиче грипе типа А, Х1Н1, шири се као СНСД, а и симптоми су слични (температура, бол у зглобовима, тешко дисање). Ипак уз редовно одржавање хигијене можда неко и претекне.

На спортском плану имали смо Свјетско  првенство у рафтингу, за које скоро нико није чуо у Србији и Хрватској, а камоли у свијету. Репрезентација Босне и Херцеговине замало да оде у Јужну Африку, али на радост половине становника није јој то пошло за ногом.

Једино што нам је ове године у Републици Српској  ишло од руке је производња, скочила је за 18%, Џомбића ми.

Ипак 2010 ће бити много бурнија. Предстоји нам  неколико референдума, избор Патријарха, Свјетско првенству у фудбалу, парламентарни избори, а и ја се не осјећам баш најбоље.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog