Srđan Puhalo

Колико има социјалдемократије у СНСД?

Одавно Независне социјалдемократе није тако нешто забољело као одбијањe Партије европских социјалиста да их приме као посматраче у своје редове.


 

Прочитајте Мазалицин блог, ако ми не вјерујете. Ваљда су навикли на сталне успјехе на домаћем терену, па им је бод у гостима баш тешко пао.

Со на рану је досипао СДП БиХ, који је њихово "недолично" понашање код куће, пријавио европским колегама. Оставимо сада СДП БиХ по страни, они су свакако из Федерације БиХ, већ се мало позабавимо домаћом социјалдемократијом.

Ево шта пише у једној книзи о циљевима социјалдемократије. Социјалдемократија настоји „припитомити" капитализам и тако створити државу благостања за све њене грађане; требало би да расподјела друштвеног богатства буде правична и да се заснива на принципима бриге и сажаљења за сваког појединца. У учењу социјалдемократије можемо наћи религијске принципе, као и хуманистичке принципе у идејама о социјалној правди коју прихвата и социјалдемократија.

У контексту овога запитајмо се:

  • Да ли је владина папељара од 1.000 КМ и канта за смеће од 700 КМ у складу с  социјалдемократским идејама и идеалима?
  • Да ли је Шпирићев Ауди Kу-7 од 220.000 КМ, купљен на наш рачун, у духу социјалдемократије?
  • Да ли је прозивање хомосексуалаца од стране Премијера Додика, у складу с хуманистичким принципима социјалдемократија?
  • Да ли је предизборна изјава Премијера Додика у Кнежеву складу с социјалдемократским начелима?
  • Да ли је дочекивање осуђеног ратног злочинца, а касније и пријем у згради Владе, нешто чиме се истински социјалдемократа може похвалити?
  • Да ли је параноја психички проблем или социјалдемократска тековина?
  • Колико у слогану "Српска заувјек" има социјалдемократије?

На ова питања требају да одговоре Независни социјалдемократи, прво себи а онда и нама,  прије него што сљедећи пут крену с квалификацијама за улазак у "породицу" европских социјалиста.

И на крају сјетих се одговора Рајка Васића на моју опаску да је СНСД на изборима 2006. године користио националистичку реторику. Човјек ми фино рече "Ми смо социјалдемократе, ако ми не вјерујете, прочитајте наш програм".  Не буде ми мрско и кренем да читам програм а оно прва реченица гласи "СНСД је политичка странка слободних људи и духа, странка мира, промјена и економског напретка, странка социјалне интеграције, једнакости и правде, странка европске социјалдемократије и хуманих демократских промјена."

Видим јa да је ту ствар у духовима, а ту помажу само истјеривачи духова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog