Srđan Puhalo

Просвећени апсолутизам

Још од наступа код Станковића на ХТВ1,  Милорад Додик није био природнији као неки дан у емисији ТВ Гост, на К3 телевизији из Прњавора.


Након посљедњег „не сери“ (ово је цитат) Милорада Додика, осјећам потребу да његовом ПР тиму (Боже, како је то узалудан посао) скренем пажњу на неке ствари које су се десиле у протеклих неколико година, а које они, као и њихов Шеф, нису „укачили“.

С доласком Бориса Тадића у Србији и Иве Јосиповића у Хрватској, дошло је до квалитативне промјене у понашању политичара у региону. Нема више галаме, пријетњи и вријеђања, сви се нешто извињавају, смијеше и држе за руке. Некако се све почело радити „у рукавицама“. Та углађеност ће се полако преливати и на Босну и Херцеговину, па ће некултуру и бахатост, било ког политичара грађани  све мање цијенити.

А и ови из Сарајева су се мало опаметили, па се више не примају на Додикове вулгарне провокације, као ономад 2006. године. Схватио је то и Силајџић, мада му се још увијек омакне понека надреална изјава.

У истој емисији Додик је  замјерио адвокату и предсједничком кандидату Огњену Тадићу, што заступа криминалце и дилере. Тадић је то демантовао, али ја не вјерујем да је Додик  погрешно информисан. То је учињено плански и намјерно, јер касније је то исто поновио и Рајко Васић. Ваљда им је то предизборна тактика.

Испада да је СНСД против тога да дилери и криминалци имају адвокате приликом суђења, или адвокати који се тиме баве немају морално право да се кандидују за неку политичку позицију. Чудна је то логика, зар не?

Баш ме интересује да ли ће се Предсједник адвокатске коморе РС, Чизмовић и 520 адвоката, огласити да заштити углед и дигнитет адвокатске  професије, као што се огласио када је бранио Владу Републике Српске од СИПЕ.

Прича се по граду да је СНСД за предизборну кампању увезао пун вагон мајица из Кине. Текстилци и графички радници (напредни и они који то нису) су бијесни, али цијена је цијена.

Неко ми је давно испричао како Додик  има идеју да Србима највише паше владавина просвећеног апсолутизма. Ако је то тачно,  онда је наш Премијер остварио половичан политички успјех. Апсолутизам имамо, а сада треба радити на просвећивању.

Биће то тежак посао.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog