Dani(j)el Simić

Ко први дјевојци – сам у њу упада

Након Фронталове анализе прекоредних 2.360.000 КМ "помоћи" медијима, мој другар са чланством у владајућој партији ми написа: Брате, претјерао си га мало.


 

Другара не именујем, јер га нијесам консултовао за ово што слиједи. А то је наша дигитална преписка, која је била готово потпуно јавна, те сам одлучио да је подијелим са још ширим кругом (здравомислећих) људи, будући да се тиче ствари од најозбиљнијег јавног интереса.

Мене је у свему томе узбунила чињеница да је екипа на владајућим позицијама толико уљуљкана, да се потпуно откачила од стварности и умислила да када повуче недвосмислено нелегалан потез, да јој се и даље мора аплаудирати. И то са страшћу и преданости заљубљене тинејџерке.

Не само да се љуте када се укаже на очигледно непоштење и незаконитост, већ захваљујући непостојању правне државе, сматрају и да могу прећи на јавно убјеђивање како је чак и у овако драстично-очигледним случајевима – све у најредовнијој нормалности и најбољем реду. Умјесто да се поклопе по ушима, пониште нелегалну одлуку и извине се јавности...

Пожели све што је брата твојега – и узми

Најшири могући фронт у јавном животу, навикава се сад да је потпуно морално пословице рехибридизовати тако да "Ко другоме јаму копа – њему дјевојка", односно да је не само прихватљиво, већ и крајње пожељно вршити насиље над другима, јер оправдање за то даје владајућа позиција.

Толико смо сад бахати, да се не може чекати 90 дана да се подијеле паре својим људима по кључу од прошли пут? Сви знамо како то иде у пракси са "Јавним позивима", али више изгледа нема ни жеље да се фолира правичност. Чак ни у случајевима кад пљуште милиони народних пара!

Навикавамо се на фразу "може ми се", пошто се владајућа каста убиједила да је свемогућа, а, заправо, навикли су себе на људе који се баве медијима само зато, јер не знају ничим другим. Сигурно 78% људи из владајуће коалиције сада физички љепше изгледа (у стварном свијету), него прије овог мандата. И то захваљујући тарнседентно-парапсихолошком третману њихових фејслифтинг-уредника са дипломом пластичних киборга.

Стога смо ми на првој линији фронта борбе за Републику Српску, окупили људе који умију свашта. Бити и утећи, и након коментара испод текста постојати.

Прије црва – муха предност има

Сви знају да ме никада нијесу занимале финансијске малверзације, гњиле душе које изводе ситне крађе испод жита од милион или два, већ да сам своје јавне напоре углавном усмјеравао на очување државности РС и темељне идеолошке постулате. Кокошари који краду навелико су ми били испод части, јер је требало стати на црту окупацији. То је оно проклетство, произашло из осјећаја потребе за националним јединством.

Сада, у овако измјењеним геостратешким околностима, криминалци који отимају буџетске паре су највећа препрека очувању и повећању самосталности наше државе. Тачније, са престанком притиска споља, они су једина пријетња!

Као црви нагризају ноге на којима стоји наша самосталност, и умјесто да се буџетска средства улажу у очврснуће и изградњу здравог друштва и његових институција, они дебљају своје љигаве, одурне тјелесине, пуне пиљевине.

Зато, Фронтал.РС неће престати са расвјетљавањем некадашњег медијског мрака и упознавањем широких народних маса са безакоњем, које је служило културном и физичком геноциду над нашим народом у протеклом периоду; али зато окрећемо један велики лист и најављујемо да ћемо (онолико колико нам скромна средства буду допуштала) најозбиљније отворити још један фронт.

Смрт лоповима и покондиреним робовласницима!

Многима је познат примјер Либерије, афричке државе која је настала тако што су бијелци одлучили да су им робови постали оптерећење и смислили да им направе државу, у коју ће их вратити након гастарбајтерлука у САД. Када су их ослободили ропства и искрцали на западне обале Африке, прва ствар коју су бивши робови урадили, била је да поробе црначко становништво које није ишло на обуку у Америку и потпуно прекопирају робовласничко друштво које их је угњетавало у САД.

Са једном разликом – сада су они били господари!

Тако се и код нас десило исто, након слома деспотске владавине персонификоване кроз ОХР. Власт се наслонила на све недемократске, силеџијске и заглупљујуће-злочиначке механизме; које је од 1995. године наовамо изградла окупациона сила. Умјесто да га разграђујемо, тај систем се покушава његовати у циљу стварања индуковане психозе, по којој све оно против чега смо се борили (неки од нас много тога и жртвовали у тој борби) у жељи да нас странци не угњетавају, отимају нашу слободу, материјална добра и природне ресурсе; данас могу да раде домаће власти.

И то само зато што су "наши"...

Е, па не може! Данас у Либерији преко 85% становништва живи за мање од долар и по дневно. Заболе ме што су неки толико ограничени, те не могу да схвате да када нешто говориш против њихове политике, да то чиниш зато што је та политика катастрофална, а не зато што радиш за неку другу странку. На шта би то личило и гдје би завршили, да сви шуте на овакво безакоње?

Фронтал ће се трудити да не поклекне у тој борби за слободу и правичност, па у то име овдје сада дајем преписку коју сам водио са тим својим другаром, за којег иначе мислим да је честит младић, који ради све да буде и честит војник своје партије. Ја најозбиљније мислим то што говорим о њему.

Проблем је, дакле, у накарадном систему вриједности који промовише партија и њено лидерство, а не у мом другу који се труди да по законима колектива ради свој посао што професионалније, зове ме братом, и замјера ми да сам "мало претјерао".

Ево, па ви одлучите јесам ли опет загрдио без повода:

Слика и реплика

Потпуно си у праву! Претјерао сам да не може горе!!!
Распишем јавни конкурс са роком од 90 дана, а 15тог незаконито подијелим пола државних пара својим другарима. И још се послије чудим што неки мисле да је то кажњиво и непоштено, па се и дурим ненавикнут да ми се противурјечи.
Нема горег од мене, то ће ти свако рећи. ;)
Жив ти мени био и бољи од мене остао.

На то он мени одговори:

...а гдје пише да се средства морају одобрити искључиво по истеку рока од 90 дана за достављање пројеката?!

‎...каже "Рок за подношење пријава на јавни позив је 90 дана...", "Пројекат са пратећом документацијом медији могу доставити на адресу...", нигдје не пише нпр. "комисија ће након истека рока од 90 дана бодовати пројекте, утврдити испуњеност услова, утврдити листу медија са додијељеним средствима, итд..."

Е, па онда ја њему опет кажем:

Пази кад си и овдје тотално у праву!

Кад негдје пише: ЗАБРАЊЕНО ПЉУВАЊЕ ПО ПОДУ то значи да је ДОЗВОЉЕНО ПЉУВАЊЕ ПО ПЛАФОНУ И ЗИДОВИМА.

Нигдје није написао да не може. Што да не? Јесте да то ником, па и са једним еритроцитом осјећаја за логику и правичност у крви, не би пало на памет. Ником нормалном, напосе. Али шта сад?

Ако крај пута пише ЗАБРАЊЕНО БАЦАЊЕ ОТПАДА, то значи да НИЈЕ ЗАБРАЊЕНО БАЦАЊЕ НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА, јер није тако прецизно написано у званичном упозорењу. Тотално си у праву и не видим ко се не би сложио са тобом!?

Да, у Конкурсу је требало писати све то што си касније додао, али није писало ваљда зато што се то подразумијева!? Шта ти мислиш? Кад је (рецимо) рок за конкурисање за додјелу бесповратне помоћи пострадалим од поплава (2.500.000 КМ!) шест дана, нико не може други дан рећи групи од 90% потенцијалних корисника да је већ половину средстава подијелио својим пајтосима, и да морају расподијелити ову другу половину између себе?

Сви знају да је НЕЗАКОНИТО доносити одлуке прије истека рока од 90 дана. Поготово уколико си рок одредио сам, а нијеси рекао да ћеш доносити одлуку прије истека истог и да таква могућност уопште постоји.

У противном, која је сврха тих 90 дана, осим да навуче младе мајмуне да пишу пројекте, док се паре преко реда дијеле онима, који су истовремено они који не да су упознати са "неписаним" детаљима, већ и одлучују о условима и динамикама конкурса?

Тако гледано, конкурс се требао звати: Ко први дјевојци – сам у њу упада.

Пошто си ово све до сад био у праву, мене занима и пар досадних и егзактних ствари:

- Гдје у конкурсу постоји термин "први пристигли пројекти", који је Вера Сајић при обзнани ове намјештаљке употријебила?

(нпр. "Први пристигли пројекти добиће половину средстава, при чему о првенству првих пристиглих пројеката одлучују Перо Симић, Биљана Бокић и Викомице у вечерњим часовима 14.07.2010. године уз поховани сладолед у Малој Станици.")

- Вера нам је рекла и да је то учињено "према расписаном јавном позиву", па мене занима чисто и гдје то пише у Јавном позиву?

- Ако има први круг, колико је трајање другог и гдје то пише?

- Има ли трећи круг (ако има први) и ко ће одговарати што није написано да постоје кругови?

- Ко ће обештетити оне који су вјеровали у рок од 90 дана, а није им написано да се одлука може доносити у року од 15 дана?

(Можда имају три боља пројекта од оног из РТРС, а не може им се додијелити више по милион?)

- Може ли јавност добити на увид "пројекте" и имена оних који су одлучивали о додјели 2.360.000 КМ народних пара баш њима, те у складу са којим је то законом овако поступљено?

- На крају, питали смо ово још прошле године, а нико не одговара: Који су то критеријуми по којима се дијели помоћ? Осим, наравно, да си у талу са екипом из СНСД, али то исто нигдје не пише у Конкурсу...

- Хоће ли се ова намјештаљка поништити сад или одмах?

Мислим да је је крајње вријеме да се престане живјети по "неписаним законима", пошто оваква самовоља врло подсјећа на "закон џунгле". А то тек није добро!

Неки од нас би се у том правном систему можда много боље снашли, јер ту не вриједе никакви цивилизацијски манири и документи, па ни партијска књижица...

Закључак ове логике која каже "све рибе пливају, коњ плива – коњ је риба", осим тога да си ти у праву, на крају и концу ове баладе јесте:

Ово је материјал за тужилаштво, кад би тужилаштва било.

 

Везане вијести:

Влада РС: Измјене у додјели помоћи медијима

Фронтал.РС није добио паре од Владе.РС

Медијима пет милиона

Додик: Медији нама пројекат, а ми њима паре

Бљување на куб

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog