Srđan Puhalo

Квантна политика

Како појам квантне политике може објаснити владавину СНСД?


Квантна механика и физика је настала онда када нормална физика више није могла да да објашњење за неке физичке појаве. Да бисмо објаснили садашњу владавину СНСД морамо да употребимо једну нову синтагму, а то је квантна политика.

Квантна физика и механика дозвољава да се атоми, молекули и наш премијер; могу истовремено налазити на два мјеста. Истина, Милорад Додик је хиперактиван, па је и ово побио. Више не могу да разлучим када се обраћа (а стално се обраћа) као Премијер Републике Српске, као предсједник странке, као предсједнички кандидат, као власник Игокее, а када као командант Штаба цивилне заштите РС.

Квантна механика допушта да атоми, молекули могу истовремено и мировати и кретати се. Сличу ситуацију имамо и са овим недавним конкурсом за додјелу пара медијима. Конкурс је завршен, али још траје.

Принцип неодређености, из квантне физике и механике, показује да је немогуће истовремено знати тачан положај и тачну брзину честица истовремено, слична ситуација је и са буџетом Владе Републике Српске.

Међутим, честица као и ентитетски буџет, може истовремено бити у више различитих стања - кретати се и мировати, у зависности коју телевизију гледате или које новине читате. То је могуће све док нека вањска сила, рецимо Чеко, не дјелује на њих, односно до тренутка када покушамо измјерити њезино стање, или када Премијер не одлучи да пласира неки од кредита преко ИРБ. Тада ће честица, тј. буџет, одједном одабрати једно од могућих стања.

Постоји онај мисаони експеримент аустријанца Шродингера (није високи представник) с мачком у кутији. Он је закључио да би, према законима квантне физике, мачка у затвореној кутији била у "суперпозицији" - истовремено и жива и мртва. О њезиној би судбини одлучило тек коначно отварање кутије - односно "мјерење" које према квантној механици утиче на исход.

Слично је и с народом у нашем вјечном ентитету. Можда смо живи, а можда животаримо, можда смо независни, а можда и нисмо. Мада овима на власти не пада на памет да отворе кутију да би то утврдили. Вјероватно их много и не интересује.

Они имају РТРС.

И док СНСД-овцима и понеком њиховом коалиционом партнерима, јасно како функционише ова квантна политика, за остале нисам сигуран да је најбоље капирају ове политичко-физичке законе.

 

П.С.

Има још једна физичка теорија која би могла “помрсити рачуне” овима из СНСД, а то је теорија хаоса, познатија као теорија лептира. То вам је оно када лептир махне крилима у Билећи, а у Парламенту РС нестане комотна скупштинска већина.

 

П.П.С.

Мени ови из СДС не личе на лептира. Више вуку на богомољку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog