Srđan Mazalica

Завади па владај

Гледајући посљедње издање магазина „60 минута“ на ФТВ, могу се назријети основни правци политичког дјеловања сарајевске политичке елите.


 

Иначе, овај магазин је поприлично дискредитован, стручно и морално, с обзиром на рекетирање директорâ неких јавних предузећа од стране његовог уредника, те ћутањем о афери „рекет СДП-а“, али иако желим да вјерујем да говор мржње ипак није средство политичке комуникације које одликује Бошњаке као народ, блискост уредника овог магазина СДП-овом естаблишменту може да га оквалификује као претходницу политичких дешавања и понашања данас најјаче странке у Бошњака.

Ријеч је о концепту који се примјењивао у старом Риму: завади па владај (divide et impera):

Хрвати су фашистоидан, политички запуштен народ, недостатак политичке визије и плурализма у Хрвата не оставља им избора него да гласају за криминализовану политичку елиту оличену у највећем непријатељу грађанске, антифашистичке БиХ, Драгану Човићу.

Појављивање заставе са кукастим крстом у Широком Бријегу доводи се у везу са Драганом Човићем. Изложба фотографија из 2.свјетског рата у Травнику у којој се нацисти приказују као безазлени туристи доводи се у везу са ХДЗ БиХ, саговорници неколико пута понављају како су поред Јевреја и Рома највише страдали Срби, дозирано како би ти исти Срби имали отклон према усташама, нацистима, фашистима, а самим тим и према Драгану Човићу, али се ипак не истиче да су Срби у БиХ дали највећи допринос и жртве у борби против фашизма, јер и Србе ваља исто тако, као Хрвате, политички дисквалификовати.

Срби су један злочиначки народ који је у протеклом рату учинио бројна злодјела, и све политички легитимне циљеве у Срба треба дисквалификовати, а платформу СНСД-СДС о заједничком дјеловању у институцијама БиХ повезати са `92.-ом годином, Караџићем, Крајишником и екипом.

Све Србе политичаре који се противе идеји унитарне БиХ и залажу се за очување надлежности Републике Српске, треба приказати и дискредитовати као криминалце, оптужити за криминал, па им након годину дана притвора, кад се испостави да су невини, као Шаровићу, удијелити 88.000 КМ милостиње.

Срби су склони корупцији и подложни митоманији, и у сталном страху од издајникâ и националне трагедије, увијек ће подржавати ретроградне политичке идеологије, те криминогене структуре власти, јер Срби воле да их се држи потчињеним зарад остваривања националних интереса, политичка запуштеност ствара ирационалну потребу за вођом какав је Милорад Додик, „лакташки бандит, мафијаш и криминалац“.

Правосуђе које се обрачунава са Милорадом Додиком је независно, а правосуђе које ослободи Гарићевог убицу је под утицајем Додикових „мафијашких структура“. Избор Емила Влајкија за потпредсједника РС из реда хрватског народа, и мали број Хрвата који се вратио у Посавину треба код Хрвата да направе отклон према Додику, СНСД-у и Србима.

Српској демократској странци се назире крај јер је „политички импотентни“ Босић капитулирао пред Додиком улазећи с њим у аранжмане који имају за циљ заштиту интереса Републике Српске. Босић држи говор на комеморативном скупу након Гарићевог убиства, и прозива власт која је створила климу у којој је убијен Гарић. Додиково правосуђе у којем ниједан судија нити тужилац није изабран од стране Народне Скупштине РС, и на чији избор Додик није могао утицати, ослобађа Гарићевог убицу, али гле, на основу вјештачења корумпираног вјештака из УКЦ Тузла, против кога је федерална управа полиције већ поднијела кривичну пријаву због фалсификовања.

Зато се Босићу импутира склапање пакта са убицама његовог потпредсједника и код структура СДС-а прави отклон према Додику и СНСД-у. Српској слиједи катаклизма, сумрак демократије и политичког плурализма, јер у Српској не постоји напредна политичка идеологија (а не постоји управо због политичке запуштености Срба и српског политичког мазохизма) која ће увидјети чари и благодети које им пружа унитарна, грађанска БиХ.

Чак и да јесмо, ми Срби и Хрвати, политички запуштени и ретроградни, назадни и приглупи, чак и да јесте у Републици Српској и Херцег-Босни остао највећи шљам, а да је оно мало генетски квалитетног, интелектуално еманципованог и за шире друштвене интересе сензибилног становништва све отишло у Србију и Хрватску, највећа нација у БиХ, Бошњаци, нација која се осјећа најодговорнијом за опстанак Босне и Херцеговине, нација која треба да буде мотор развоја БиХ, мора, као доказ своје привржености Босни и Херцеговини, његовати вриједности уважавања другог и другачијег, српских и хрватских (потпуно легитимних) политичких циљева, мора мотивисати (али не натјерати) Србе и Хрвате да за БиХ дају више.

Ово што имамо данас, нажалост, само су подвале, подметања, дисквалификације.

Ако Србима и Хрватима недостаје политички плурализам, ако недостају политички концепти који ће приближити Србе и Хрвате заједничкој босанско-херцеговачкој идеји и интересима, ако Срби и Хрвати не знају или нису у стању да схвате које су предности политичких визија које им се нуде из Сарајева, драга браћо Бошњаци, објасните нам, али примјером!

Док сами не почнете да се борите против корупције, немојте за корупцију нас оптуживати!

Док сами не рационализујете Федерацију, немојте тражити да вам ми кроз заједничке органе финансирамо потрошњу!

Док сами не средите своје двориште, нашим се немојте бавити!

А кад се будете бавили, то ће бити онда када вашу помоћ ми будемо затражили...

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog