Milko Grmuša

Исповијест удбаша

Прва и основна ствар коју човјек треба да зна јесте да се Служби треба вјеровати.


 

Не зато што је Служба непогрешива, не зато што пледира да буде религијска институција, не зато што ми имамо некакав метафизички однос спрам ње, не. Служба је данас једини систем који овде функционише. Заправо, Служба је једина институција код нас у модерном времену која је показала да без обзира на околности и услове-може да функционише. То јој даје легитимитет.

Ми смо успјели управо то – да направимо систем. Све прије тога ишло је на импровизацију, ту архаичну особину овог поднебља. Све прије тога било је засновано на личним побудама, емоцијама, колективним импулсима, заблудама. Ми смо све што нема везе са разумом ликвидирали. Ми смо једини рационални систем данас и овде.

Систем функционише без обзира да ли неко искочио из њега. Служба је толико озбиљна да евентуални ексцеси појединаца у њој не могу да нашкоде систему. Ми смо веома добро свјесни људских мана и ограничења – било би сулудо да читав концепт осудимо да зависи од индивидуа. Сваки појединац је надомјестив. Једино је Служба ненадомјестива.

Упркос устаљеном мишљењу, ми нисмо таоци идеологије. Ми нисмо бољшевички производ. Ми смо једино увјерени и неопходност постојања система. Ми правимо систем, не идеологије. Ми смо, на крају крајева, постојали и прије комуниста. Већина наших агената радила је у обавјештајним структурама Александрове полиције. И то су били најспособнији агенти. Касније су, наравно, свој посао радили и за комунисте. Јер, дружба је дружба, а служба је служба. Ми смо професионалци, који раде свој посао. Ми правимо систем.

Ми једини знамо шта се тачно дешавало, те, сходно томе, једини и знамо куда све иде. Ми смо активни, остали су пасивни. Ми креирамо историју. Ми креирамо будућност. Ми водимо ову земљу. Ми је већ дуго водимо. Имали смо на почетку проблем: људи су били примитивци, варвари. Морали смо да модернизујемо земљу. Зато је комунизам био потребан. Довели смо на власт комунисте како би спровели индустријализацију, односно како би елиминисали амбијент у коме је дозвољена анархија. Појединац није примаран, примаран је систем. Ко то није схватио, или је био ликвидиран, или смо га депортовали да уништи непријатељске системе, или смо га дошколовали на Голом отоку.

Служба није окована на нације, државе, регионе. Служба је универзална. Као што и систем треба да буде универзалан. Неко би то из незнања назвао тоталитаризмом, али ради се о томе да се човјеку не може препустити планета. Планети треба систем, одлучан и централизован, који би био у могућности да рационално користи њене ресурсе. Једини начин да се избјегне општа хаварија, потпуна катастрофа, јесте да се лудило, иманентно како човјеку, тако још и више колективитету, ограничи, а суверенитет и формално озваничи као средство Службе. Јер, да поновим, Служба је једина рационална. Све остало су неконтролисани и несазрели дивљаци.

Ми смо дијалектичари. Ми знамо да усмјеравамо ствари, чинећи понекад да се десе поједине појаве које, на први поглед, изгледају супротне нашим стварним циљевима. Ми производимо политичаре и партије, како би употпунили општу слику о демократији и вишестраначју, односно плурализму, али и како бисмо каналисали различите енергије и импулсе који постоје у народу. Ми смо ти који смо недавно организовали Породичну шетњу. Ми смо ти који смо организовали Параду поноса. Ми смо ти који смо послали навијаче у Ђенову. Ми смо ти који смо довели Милошевића. Ми смо ти који смо одвели Милошевића. Ми смо ти који смо родили Ђинђића. Ми смо ти који смо убили Ђинђића. Ми смо ти који су направили радикале. Ми смо ти који смо растурили радикале. Ми смо ти који бране српство. Ми смо ти који смо извор европејства у Србији.

Ми смо ти.

Нама је потребна енергија, која је прецизно усмјерена. Ви сте неартикулисани, зато смо вам потребни. Ми дјелујемо на свим континентима, и ми ћемо да створимо бољи свијет. Ви сте данас или очајни, или резигнирани. Ми вам требамо, да бисмо осигурали бољу будућност за вас и вашу дјецу. Ви и ваша дјеца ћете бити коначно дио Великог Система. Ви и ваша дјеца коначно ћете бити спасени. Ви и ваша дјеца ћете схватити да смо ми Месија. Ви и ваша дјеца ћете нас славити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog