Srđan Puhalo

Што су Срби против помирења?

Резултати мог истраживања спроведеног у марту ове године, а подржаног и финансираног од стране Фондације Фридрих Еберт, показало је да су Срби, у односу на Хрвате и Бошњаке из Босне и Херцеговине, најмање спремни за помирење.


Бићу још прецизнији.

У односу на Хрвате и Бошњаке, код Срба је највише изражено неповјерење према другим етничким групама!

У односу на друга два народа, Срби су најмање спремни на опраштање!

Због чега је то тако?

Разлог 1. Срби су за помирење, али они неће.

Разлог 2. Ако се помире са Бошњцима и Хрватима, Срби ће се опустити, што неминовно води слабљењу њихове одбрамбене моћи. То једва чекају ова два народа, да нам се освете за све што су им учинили у последњем рату.

Разлог 3. Ако би се Срби помирили с остала два конститутивна народа, онда би домаћи политичари морали да се баве тривијалним питањима као што су: запошљавање, плате, пензије, школство, здравство, екологија.

Разлог 4. Ако би се Срби помирили с Хрватима и Бошњацима, многе невладине организације би престале са радом и дошло би до повећање незапослености што, данас, никоме не одговара.

Разлог 5. Након помирења Срба са осталима, дошао би до изражаја сукоб Хрвата и Бошњака, а Срби то не могу допустити.

Разлог 6. Ако би се Срби помирили с Бошњацима и Хрватима, морали би почети навијати за Босну и Херцеговину, што би представљало удар на кућни буџет јер подразумјева мијењање свих навијачких реквизита.

Разлог 7. Ако би се Срби помирили с Бошњацима и Хрватима, морали би да признају све своје „несташлуке“ из протеклог рата.

Разлог 8. Ако би се Срби помирили с Бошњацима и Хрватима, из медија би нестали сви они који се залажу за референдум, независност или отцјепљење. Толику жртву јавност не може тако лако да допусти.

Разлог 9. Ако би се Срби помирили с Бошњацима и Хрватима, морали би да се најеже када год виде заставу и чују химну земље у којој живе. То јесте тешко, али не и немогуће.

Већа је вјероватноћа да ће Шехерзада пољубити Онура, у наредних десет епизода серије 1001 ноћ, него што ће се Срби помирити с Хрватима и Бошњацима.

Мада, Додик се почео извињавати...

 

------------------------------------------

Презентација студије и дебата:

Социо-психолошки аспекти помирења у

Босни и Херцеговини

18.11.2010. у 12:00 часова, Бања Лука

Хотел Босна, Краља Петра I Карађорђевића 97, 78000 Бања Лука

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog