Srđan Puhalo

Васићу, Васићу...

Пишем вам поводом колумне „Мареко Прајм Тарабић“ у којој сте се дотакли истраживања јавног мњења Агенције Прајм Комуникејшнс (Prime Communications) за која сам ја одговоран, и у којој сте изнијели неке прилично чудне констатације.


У том тексту сте показали незнање, нисте говорили истину и били сте крајње злонамјерни. Неки би рекли очекивано.

Наравно, одговорио бих ја вама на вашем блогу, али то није технички изводљиво. Ваљда је то у складу с вашом тактиком и тактиком вашег Шефа и партије, да се не мјешате, а поготово полемишете, с недостојнима.

Па, пођимо редом.

Као човјек који себе сврстава у политикологе, мада сте новинар, требало би да знате да протумачите, или барем да пажљиво прочитате један обичан графикон. У истраживању на које се ви позивате није било ријечи о броју гласача који ће гласати за неку од понуђених партија, него о томе да ли се поједине партије које не чине владајућу већину перципирају као опозиционе или не. Добијени резултати су показали да неке партије, као нпр. СДС, имају озбиљних проблема „у очима“ становника Републике Српске, с својим опозиционим ангажманом.

На почетку ваше колумне тврдите да је „Агенција Прајм комуникејшнс, бањалучка Агенција Пријатељ Губитника, позната по томе што је у марту, или априлу, не сјећам се, прошле године установила да СРСПДПСДС сигурно побјеђују на изборима у октобру, укључујући и Тадића и Иванића...“. Овдје сте свјесно изрекли неистине, да би компромитовали Агенцију у којој сам ја задужен за истраживања. У априлу 2010. године изашли смо с пројекцијом резултата у којем опозиција сигурно не побјеђује, а ви сте тада, као генерални секретар СНСД, изјавили „рејтинг СНСД-а у овом истраживању сличан је нашим пројекцијама, али ми предвиђамо много више гласова за СДС и много мање за ПДП ...“

Чудо је овај интернет.

Да не буде забуне и у марту 2009. године смо радили истраживање јавног мњења и ту је било тако очигледно да опозиција сигурно не побјеђује на изборима. О томе можете да прочитате у часопису Аргументи, ви сте члан редакције, у чланку вашег страначког колеге Малиџана (стр. 35),

Узгред, у том истом чланку налази се и једна табела која је „мазнута“ од мене. Ово није у складу с етичким стандардима израде научног рада и чланака, али ми је драго да сам људима који код вас објављују радове, постао релевантан извор.

Не знам како да објасним овај ваш блог?

Најрадије бих то описао комбинацијом незнања и егзибиционизма. Ако је то тако онда вам опраштам, али вас молим да убудуће пажљивије и без емоција анализирате наша истраживања. Не би било лоше да мало прочитате и неку методологију друштвених истраживања. Те књиге су прилично досадне, али понекад могу бити од користи. Ако је посриједи злонамјерност, онда се с тим демонима морате сами изборити. Уосталом мотиви и нису толико важни.

На крају ћу искористити ријечи музичара (није из ПДП) који каже „старост не оправдава бесвјест“ или као што ви написасте на вашем блогу „ништа није тако свето да не може да буде промијењено у боље.“

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog