Branislav Borenović

Попис становништва – како ми то (не)радимо

Када сам и сам, као народни посланик, 01.јуна 2010.године изгласао Закон о попису становништва, домаћинстава и станова у 2011 години у Републици Српској...


 

...рекао сам себи и колегама посланицима из ПДП клуба да и овај пут дамо подршку приједлогу Владе РС, јер је било евидентно да од пописа на БХ нивоу нема ништа и да смо медијски бомбардовани од стране тадашњег премијера и министара о могућности и спремности да попис урадимо сами.

Неколико најбитнијих одредаба овог Закона су:

  • чланови који одређују попуњавање пописних образаца од 01. до 15. априла,
  • средства у износу од 13 400 000 КМ, која се усклађују приликом доношења буџета, од чега 2 874 450 КМ у ребалансу буџета 2010. године, 9 825 550 КМ у буџету 2011 итд.

Иако је због ирационалних перипетија делегата бошњачког народа, Закон о попису у Српској ступио на снагу 10. новембра 2010. године, након пет мјесеци, у фебруару смо имали измјене и допуне Закона којим се помјерају рокови за имплементацију пописа, а разлог је наведено касно ступање Закона на снагу.

Као разуман посланик схватио сам ”добру” намјеру СНСД-ове Владе, као предлагача помјерања рокова за ”неко будуће вријеме”, па сам ипак провјерио како иду досадашње припреме за попис, јер је од усвајања Закона прошло 9 мјесеци а од ступања на снагу 4 мјесеца.

Средства у буџету не постоје, ни у прошлој ни у овој години, иако је постојала законска обавеза по члану 27, (погледајте Службени Гласник број 109 од 02.новембра 2010.)

На сајту Републичког Завода за статистику нема ни П од пописа, нити пописних образаца, методологије пописа, броја пописивача итд. Када погледате сајтове статистичких завода у Србији, Хрватској, Црној Гори, Македонији, Словенији видите да је све спремно и доступно јавности, да иако у неким земљама, нпр. Србији, се попис пролонгира за пола године због недостатка новца, ипак је све у формалном смислу спремно.

Код нас попис постоји само у изјавама бившег премијера и појединих министара, што показује да је прича о попису била само једна у низу обмана и фарси.

Сваке године нове обмане за народ... Година референдума о независности, Година ревизије приватизације, Година пописа становништва, па видим и нову Годину борбе против криминала и корупције... све сама превара до преваре.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog