Željo

Буђење раног прољећа

Прије нешто више од мјесец дана, у Бањој Луци су одржани први Фејсбук протести. Чаролија тог тренутка је у чињеници да их је покренуо голобради младић који има став.


Али и који размишља својим мозгом о свом животу и који види како живе његове комшије и пријатељи. Стефан Филиповић.

Протести су као што рекох, организовани преко друштвене мреже Фејсбук, без материјалне или било које друге помоћи од било кога.

Протести су дали неколико важних одговора. Два су најважнија.

Тог 05.02.2011. године, Република Српска је показала да постоји 300 незадовољних грађана, али наравно и преко 300 оних, који су у складу са нашим карактером и менталитетом потврдили на Фејсбуку да ће доћи, али ето... нешто их је спријечило.

Можда их је спријечио нерадни дан, који је за већину људи у РС константа и траје цијелу седмицу, али ето, они су ту суботу посветили својим породицама.

Други и важнији одговор је онај који нам стиже сваки дан послије 05.02.2011. године, а тај одговор јесте да се Влада РС заиста препала. Не тих 300 грађана који су били спремни показати да нам није добро, него могућег учесталог појавног облика - да се пацијенти након дугогодишње коме, полако буде, јачају и сваки дан питају љекаре, када ће изаћи из болнице која их све више подсјећа на психијатрију.

Дакле, оно што брине власт је учесталост протеста и могућност њиховог омасовљења.

На протесте прије мјесец дана сам дошао из личног осјећаја припадности оној мањини која је спремна рећи да јој није добро, да их подржим и да будем дио њих. На протесте који су знак раног прољећа ћу доћи, али не да шетам ради шетње, него ћу доћи ако Стефан Филиповић и људи који му се прикључују, дефинишу који су циљеви шетње.

Морају се испоручити одређени захтјеви. Тачније, бар један добар и одлучан захтјев који у исто вријеме мора да буде остварив и реалан.

Такође, ово је и одлична прилика да се покаже ко представља синдикалце, а ко борце, ко представља пензионере, а ко цивилне инвалиде. Хоће ли се појавити Мишићка, Белензада, Ракуљ, Пантелија Ћургуз, Бранко Сузић, Зоран Добраш? Или ће климнути главом као 05.02.2011. године и рећи како је све у добром стању.

Ако се не појаве, Стефане, не криви Владу РС, ни Предсједника РС, а нити Предсједника НС РС...

Тада момче можеш покренути лавину протеста да се смијене ови људи који су одлично заклоњени иза привилегија које им је ”наша борба дала”.

Отопиће се снијег, а сви трагови ће бити отркивени у прољеће, суморне 2011. године, од које очекујемо да се удостоји и мало угрије ”обичне и мале” људе.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog