Emil Vlajki

Дејтон: Цинизам свијета

Извјесно је, да је Дејтон донио много тога доброг Србима у БиХ, посебно териториј, државну организацију и немогућност прегласавања на етничкој основи унутар Босне и Херцеговине. Али је Република Српска за дио међународне заједнице, посебно за Сједињене Државе, био пројект у распадању.


Или, боље речено, тај дио међународне заједнице, те далеке 1996., није знао точно какву ће судбину региону наметнути па су му како БиХ, тако и РС биле тек привремено рјешење.

Зато је створен један флексибилан систем који ће се моћи моделирати по жељи свјетских моћника, а уз помоћ инструмента (институције) Високог претставника који је, као римски император, био коначан и неприкосновен тумач Дејтонског споразума. Касније су му, како би могао ефикасније владати, придодали и „правно“ оружје, то јест фамозна бонска овлашћења. Наравно, све се то осигуравало НАТО војском, страном полицијом и администрацијом. Тако је та чудовишна и несретна творевина звана БиХ постала једина (и надајмо се посљедња) колонизирана земља у демократској Еуропи, еуфемистички названа: протекторат.

Резултате знамо. Преко 800 наметнутих закона и других правних одредби, на стотине, без икаквог разлога, обесправљених особа, најчешће демократски изабраних посланика, наметнуте разбојничке приватизације, развлашћивање ентитета са преносом овлашћења на централну власт у федералном, бошњачком исламизираном Сарајеву. Поврх свега, преко међународне помоћи, створен је највећи легални систем за прање новца у свијету који је до сада „прогутао“ цирка 10 милијарди долара.

Која је будућност овог монструма-државе? Ђаво би га знао. Али нам интернационални телефонски бројеви могу помоћи у томе да нас ухвати још већи страх од крајње неизвјесне будућности. Бивше југославенске републике прикопчане су на серију бројака 38. На примјер, између 382 (Ц.Г.) и 385 (Р.Х.) била су 2 неискориштена броја. Недавно је 383 придодат Косову.

За коју је нову државицу, наметнуту од стране „Великог Брата“ (САД) намјењен број 384?

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog