Srđan Puhalo

Зашто треба подржати РЕКОМ?

Средином 80-их година ја сам у “Титовим стазама револуције” учио да је у Крагујевцу октобра 1941. године убијено око 7000 људи. Након десетак година сазнао сам да је убијено око 2300 Крагујевчана.


Такође сам учио да је у Јасеновцу, од стране Усташа, побијено 700 000 људи, махом Срба, Јевреја, Рома и Хрвата комуниста. Наравно, почетком деведесетих година почињу до мене да долазе различите цифре, од поменутих Дедијерових 700 000, до Туђманових 60 000 до 70 000.

Онда сазнам за Блајбург и да је и тамо било убијања, али је о бројкама тешко говорити. Жерајић тврди 50 000 побијених, а неки Иво Омрчанин 500 000.

Непосредно након престанка рата у Босни и Херцеговини говорило се да је у сукобима погинуло 250 000 људи, да би прије неки дан Међународни суд у Хагу изнио податак о 104 732 погинуле особе.

А још увијек се „кољемо“ око Добровољачке или Сребренице.

Лагали су нас комунисти, лажу нас и ови данас. Вријеме је да се жртвама протеклих ратова престане манипулисати и да се напокон кроз чињенице дође до истине о жртвама из протеклих ратова.

Па коме онда вјеровати?

Могли бисмо вјеровати једној мeђудржавној независној Регионалној комисији (РЕКОМ) која би се бавила  утврђивањем  чињеница  о  ратним  злочинима  и  другим  тешким кршењима људских права на територији некадашње СФРЈ, у периоду од 1991. године до 2001. године. О циљевима и задацима комисије можете више прочитати на сајту http://www.zarekom.org.

Резулатати рада ове комисије би били признати од стране свих земаља чланица РЕКОМ-а, а тиме би се напокон престало лицитирати бројем и судбином жртава на просторима бивше Југославије, а истина о дешавањима у рату би свакако допринијела изградњи стабилног мира у региону.

Иза ове иницијативе стало је око 1500 невладиних организација и појединаца од Словеније до Македоније, па и ја, а идеја је потекла од Наташе Кандић из ”Центра за хуманитарно право” из Београда, Весне Тершелић из ”Документа” из Загреба и Мирсада Токаче из ”Истраживачко-документационог центра БиХ”, Сарајево.

Ако Вас ускоро неки млади људи замоле да својим потписом подржите формирање РЕКОМ-а, немојте се много двоумити. Највриједније што можемо оставити нашој дјеци за будућност су чињенице о томе шта се дешавало у прошлости.

Дошло је вријеме да се суочимо са прослошћу, зарад боље будућности наше дјеце.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog