Srđan Puhalo

Да ли се рађамо као Срби или као људи?

У ”Новом репортеру” од 6. Априла, објављен је текст Горана Тарлаћа под називом “Дианина листа”, у којем се говори о спашавању српске дјеце из усташких логора у Независној држави Хрватској, од стране Диане Будисављевић, рођене Обексер.


У том чланку постоји једна реченица која ми је “запарала” уши, а која веома прецизно осликава колико је наше друштво деформисано национализмом.

Та реченица гласи: “Под притиском Озне она је своју драгоцјену картотеку (подаци у које хрватске породице су смјештена дјеца из логора, прим.ауто.) морала да преда Министарству социјалног старања, које је на крају процес проналаска дјеце обавило сасвим дјелимично и траљаво. Тако су на хиљаде дјечака и дјевојчица који су рођени као Срби постали Хрвати.”

Па у чему је проблем, питате се ви!?

  • Проблем је у томе што овај новинар сматра да се дјеца српских родитеља рађају као Срби и никако другачије.
  • Проблем је што је овом новинару већа брига што ће српска дјеца постати Хрвати, а не што се неће вратити својим биолошким родитељима, под условом да су им родитељи преживјели усташке логоре.
  • Проблем је у томе што новинар не прихвата да човјек има више идентитета, а не само етнички, које сам бира и вреднује.
  • Проблем је што новинар етнички идентитет поставља као најважнији, док су остали мање важни.
  • Проблем је што се одрастање “српског” дјетета у хрватској породици види као проблем.
  • Проблем је што се подразумјева да хрватске породице “српском” дјетету када одрасте неће рећи да је Србин.

Ето видите у шта смо се претворили, када нам се читав живот свео на утврђивање тога ко је Србин, Хрват или Бошњак. Овог нису поштеђени ни мртви, јер управо ових дана суд у Сарајеву утврђује етнички идентитет Иве Андрића http://www.frontal.ba/cyrl/?page=2&vijest=53523.

Свођење човјека на само један идентитет води његовој банализацији, али не само другог, већ и нас самих. Поред тога што је овакво виђење људи само по себи хендикеп, оно неминовно води и дехуманизацији људи.

Али, ко мари за то, важна је конститутивност.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog