Srđan Puhalo

Како је СНСД спасио социјалдемократију

Састанак идеолошког језгра СНСД. Негдје у околини Лакташа. (а гдје би друго!?) Кармина Бурана свира на ЦД плејеру. (а шта би друго!?)


Митровић: Другови, овако више не иде. Вријеме је да се нешто предузме.

Љепојевић: Доста смо трпили да неко блати и омаловажава идеју социјелдемократије. Неки дан када сам промовисао књигу у Берлину сам се увјерио да је све отишло до ђавола. Јесам ли вам причао како је прошла промоција...

Додик: Јеси, јеси. Ми не смијемо више да дозволимо да се то догађа. Ја сам да гласамо!

Васић: Они не прате свјетске трендове и не прилагођавају се савременим токовима у друштву. Њихова социјалдемократија је застарјела. Јесу ли „припитомили” капитализам, као ми!? Нису! Јесу ли створили државе благостања за све њене грађане, као ми!? Нису! Је ли расподјела друштвеног богатства постала праведнија, као код нас!? Није! Другови, они су издали социјалдемократију. Чиме се они баве!? Екологијом, џендером и сличним срањима.

Додик: Е узе ми ријеч из уста. Да су у контакту са реалношћу били би негдје на власти. И тамо гдје су на власти само праве проблеме, док ми правимо аутопутеве, градове, електране, воћњаке и сл.

Љепојевић: Зато нам и завиде. То сам видио на промоцији књиге у Бечу. Јесам ли вам причао како је прошла промоција...

Митровић: Јеси Љепојевићу, јеси. Ја мислим да друговима треба скренути пажњу да гријеше. Треба задужити наше људе да сви социјалистичким партијама пошаљу...

Љепојевић: Ја сам линк за Васићев блог већ послао у часописе Теренци & цо и Буџене кациге, али....

Митровић: Ама то је друго, ово иде шефовима социјалдемократских партија. Значи, одмах послати линк за блог нашег Рајка и штампане примјерке нашег научног часописа „Аргумнети“. Ја сам убијеђен да ће их „Аргументи“, као један угледан научни часопис, навести да увиде своје заблуде и грешке, да ће се покајати.

Васић: Слажем се са приједлогом, то је најмање што можемо да урадимо за нашу идеју. Наша идеолошка чистота, морална супериорност и хришћанска солидарност ће им помоћи да се врате на прави пут. Преобразили смо СДС, ваљда ћемо и њих.

Додик: Искрено, ја мислим да се не вриједи око тога трудити. Јесмо ли им више пута скренули пажњу преко Независних новина, Гласа Српске и РТРС, да то што раде није социјалдемократија, али џаба. У’фатили се Лагумџије и не пуштају га. Ја предлажем....

Митровић: Слажем се да су упали у лоше друштво и зато вас молим, будимо разумни. Њих треба третирати као болест и никако другачије. Ја их видим као наркомане, хомосексуалце и сл. Ми морамо тим људима да помогнемо. То је наша света дужност.

Додик: Ма ја бих све њих искључио из Социјалистичке интермационале, па нека виде како је то. Рекао би им: „Другови застранили сте, много форсирате зеленило, када се опаметите ми вас чекамо отворених руку“.

Љепојевић: Ја се слажем са шефом. Имамо ми својих брига. А што је била добра промоција у Београду. Јесам ли вам причао како је прошла промоција...

Васић: Јеси Милане, јеси. Упамти више, ми немамо бриге, већ развојне планове који се не реализују предвиђеном динамиком. Мораш почети да водиш рачуна о тим теоријским финесама.

Додик: Зајеби теорију. Ајде да гласамо, чека ме Куста. Ко је за да се све социјалдемократске партије, осим СНСД, избаце из Социјалистичке интернационале?

Из позадине и даље допиру звуци Кармина бурана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog