Srđan Puhalo

Вријеме даривања у Бањалуци

И ја вама кажем: иштите и даће вам се: тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се.

Јеванђеље по Луки


 

Да ли вас мучи недостатак паркинг мјеста, игралишта за дјецу или сте незадовољни чистоћом ваше улице или шта већ. Немојте да очајавате, годину дана прије локалних избора је идеално вријеме за петиције, протесте или штрајкове.

Окупите локалну екипу саставите листу захтјева, направите Фејсбук групу, обавезно позовите медије и блокирајте најпрометнију улицу на десет минута и чекајте. Прво ће вас игнорисати, али ако будете упорни, убрзо ће вам се јавити неко из локалне власти пун разумијевања за ваше проблеме.

Наравно, њихов први услов је да више не таласате јер се то може ријешити без медија и галаме, што би на телевизији рекли „у кругу породице“.

Власт је нервозна, уплашена и пажљиво ослушкује шта се дешава. Нервозни су јер најбоље знају какво је стање у друштву. Уплашени су јер немају много тога да понуде. Опрезни су јер знају да из малог незадовољства може да букне у велики пожар.

Веома је важно да прије него што кренете са било каквом активношћу будете свјесни да нећете имати велику подршку својих суграђана. Имају они своје муке и проблеме, тако да их ваши уопште не дотичу.

Од опозиције немате никакве користи, јер су тренутно у фази „мирољубиве коегзистенције“, а бављење геополитиком им је много важније од лоше канализације, недостатка паркинг мјеста или дјечијих игралишта.

Медији вас не могу игнорисати, јер то су теме које продају новине, али ће бити опрезни у писању јер не желе да се замјере свом донатору.

Слична ситуација је и са највећим бројем НВО-а, за које су ово тривијалне теме и нема новца, али се можете многима замјерити.

Значи „У се и у своје кљусе“.

Јер сваки који иште, прима; и који тражи, налази; и који куца, отвара му се.

Јеванђеље по Луки

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog