Srđan Puhalo

Игра свјетлосних перли

Психолог: Молим Вас да ми кажете због чега сте овдје?


 

Премијер: Свашта мучи Премијера Републике Српске данас. Али нећемо о томе, овдје сам због једног врло конкретног проблема.

Психолог: О чему се ради, кажите?

Премијер: Ма волим све што трепти и свијетли, једноставно обожавам користити трептече и ротациона свјетла на ауту. Опсједнут сам тиме и све ми више смета у обављању свакодневних послова.

Психолог: Веома интересантно, од када то траје?

Премијер: Од када знам за себе. Причали су ми да су ме успављивали палећи и гасећи свјетло у соби. Нису могли надодавати штекера и сијалица до моје треће године.

Психолог: Да ли се то дешавало и касније?

Премијер: Наравно да јесте. 1975. године сам постао предсједник одјељенске заједнице. Знате то су она времена када функција носила само обавезе, али не и велике привилегије. За ту функцију отац ме је наградио возићем тј. локомотивом са пет вагона, а ја сам желио полицијско ауто. Знате онај плави тристаћ са ротационим свјетлом које је било на крову и није се могло скидати.

Психолог: И ја сам имао тај ауто, молим Вас наставите.

Премијер: Од тада не могу да смислим ни возове ни машиновође.

Психолог: То се могло примјетити ових дана.

Премијер: Када сам у трећем разреду средње школе први пут изашао у дискотеку 1985. године, мене није интересовало оно што је интересовало моје вршњаке: пиће, цигарете, дјевојке. Ја сам читаво вече гледао диско куглу како се окреће и баца свјетлост по цијелој дискотеци. Послије сам куглу покушао и направити, али безуспјешно јер сам остао без новца. Тада још нисам знао шта је ребаланс буџета.

Психолог: Занимљиво?

Премијер: Онда сам почетком 1990. године отишао са феријалцима на екскурзију у Шпанију. Знате она позната тура: Верона, Љорет де Мар, Барселона, Монако, Монте Карло и на крају Трст. Тада сам по први пут у дискотеци видио стробоскоп. Боже, како сам уживао у свом том бљештавилу.

Психолог: Претпостављам да сте рат прошли без великих траума?

Премијер: Ма све је било добро, док на линији нисмо добили оне свјетлеће метке. Једва бих чеко ноћ, да пуцам са њима. Након пар дана тј. ноћи, вратили су ме у позадину.

Психолог: А данас?

Премијер: Данас сам, знате, Премијер и све је лакше. Некад навече сједнем испред зграде Владе и гледам како се пале и гасе она свјетла на њој. Уживам. Такође, могу да користим и трептече на ауту кад год хоћу. Звалим се на задње сједиште гледам трептаче и кажем, „Ацо, шта више хоћеш од живота?“

Психолог: Па у чему је проблем?

Премијер: Па проблем је у томе што не могу да се контролишем. Лако је када се возим по Републици Српској или Федерацију БиХ, у коју идем све рјеђе и рјеђе, али када кренем за Хрватску или Србију мука жива. Замислите само аутопут, брзина 180 km/h, свира Романа, а трептачи угашени. То ме излуђује. Имам страх од тога. Неки дан сам желио кренути возом за Београд, али су ме сарадници одвартили од тога. Кажу они мени, „Није безбједно у Добоју, а нисте Ви Тито, да идете возом“. Ето због чега сам овдје!!!

Психолог: Проблем је евидентан и можда је то један од најважнијих разлога због чега нисте личност 2011. године према избору Независних новина. Али прије него што кренемо да радимо морамо се договорити око плаћања. Је л` плаћате ви лично, Влада или неко трећи, рецимо „Глас Српске“?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog