Igor Crnadak

Кукурику Српска!

Кукурику. Овај занимљив назив стоји иза побједничке опозиционе коалиције у Хрватској и односи се на један ресторан у којем је коалиција својевремено договорена. Изгледао је банално, готово смијешно на почетку, али је у зору 5. децембра кукурикнуло за грађане Хрватске који су гласали за промјене.


Да ли ће кукурикнути и за нас, у Републици Српској, да ли ће актуелни режим почети да губи снагу након локалних избора идуће године, да ли ће њихов губитак власти у неким од општина означити почетак промјена и код нас? Ово су вјероватно питања за милион долара.

Али, идемо потражити одговоре. Као прво, мање више све зависи од једног другог питања, да ли ће опозиција наступити јединствено? Тешко је замислити велику љубав и јединство у опозиционим редовима. Али, оно што је могуће је да опозиционе странке у сваком граду у Републици Српској имају једног кандидата за начелника, заједничког, који ће се супротставити кандидату СНСД - СП - ДНС режима. Овакав расплет предизборног периода је у интересу Републике Српске, јер такав нам је изборни закон, ако буде више кандидата нећемо видјети праву слику. На примјер, уколико само двије највеће опозиционе странке (да не говоримо о ширем блоку) наступе заједно у Бијељини, Новом Граду, Градишци, Требињу, Српцу, Котор Варошу, Теслићу, Прњавору, Палама, да набројимо само неке, у овим градовима кандидат режима највјероватније нема шта да тражи. С друге стране, ако опозиција буде имала 2 - 3 кандидата, онда ти кандидати немају шансе и побједа је загарантована за кандидата владајуће коалиције у РС. Имајући ово у виду, одговорност за оне који не буду хтјели заједничког кандидата опозиције биће огромна и ставиће на себе печат тројанског коња, који заправо има задатак да, не објављујући то јавно, уради посао за актуелну власт. Према томе, сујете и личне сукобе треба гурнути у други план, свако мора знати гдје му је мјесто и реално сагледати своју снагу, те на искрен начин што прије започети договарање. Опозиционо договарање неће бити успјешно, ако странке и појединци који ће учествовати немају јасан став да власт у РС води погрешну политику и да нема рјешења за економске проблеме. Такође, требају имати визију да је успјешан наступ на локалним изборима први корак ка побједи на изборима 2014. Године и формирању нове, поштене, способне и храбре владе дисконтинуитета у Републици Српској. Поред тога, коалициони договор треба да каже и шта се хоће, и на који начин, промијенити у Републици Српској. Ако се пође са ових позиција, имаћемо тај минимални договор опозиције, а то је битно из најмање два разлога видљива на Кукурику примјеру.

Као прво, Кукурику коалиција у Хрватској је одличан примјер успјешног синергетског дјеловања опозиције и добро осмишљене кампање супротстављања владајућуј политици. Ако се направи договор „један град - један кандидат опозиције“ добиће се нова енергија и почеће се видљивије показивати да није тачно оно што многи душебрижници често спочитавају опозицији – да не постоји алтернатива, другачији концепт.

Друго, Кукурику резултат јасно показује да су опозиционе партије највише гласова добиле управо тамо гдје су већ раније преузели локалну власт. Истра, Загреб и друга подручја јасан су показатељ да преузимање власти у што већем броју општина од странака владајућег режима треба да буде стратешки циљ и опозиције у Републици Српској. Ради се о директној узрочно - посИједичној вези, што више начелничких позиција буде у рукама опозиције у октобру 2012. Године, то ће бити бољи резултат на општим изборима и шансе расту за владу дисконтинуитета 2014. Године. Ово правило се не може једноставније и директније саопштити. И може се још једном поновити, онај ко овако не размишља није искрен опозиционар.

И на крају, посебна је прича Бања Лука. Највећи град у Републици Српској је обично задавао смјер кретања у Републици Српској. У овом граду су и интереси највећи и зато је посебно тешко направити договор. Многи на славама и у кафанама причају да овако не може даље, да је град растрошан, да се милионски износи дају за шишање траве, непотребну расвјету, да у градској управи постоји цјеновник за све што вам треба... Сада је шанса да се са приче пређе на дјела. Бања Лука, као највећи урбани, интелектуални, спортски, културни центар Српске има обавезу да дигне глас и против локалних промашаја власти, али посебно да стане на чело колоне политичких промјена у Републици Српској. Срамотан положај бораца, пензионера, инвалида, свакодневно задуживање наших потомака за потребе лагодног живота владајућих и прављење приватно - породичног предузећа од Републике Српске упозоравају Бањалуку да прва и најгласније треба да каже Кукурику Српска!!!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog