Srđan Puhalo

Новогодишње честитке, жеље и поздрави

Сваке године с нестрпљењем очекујем новогодишњи број Новог Репортера, да видим ко ће све грађанима Републике Српске да се огласи и пожели здравље, срећу и успјех у наредној години. Као и сваке године честитки не недостаје.


Укупно сам пребројао 57 огласа и честитки.

Ако погледате порјекло честитки можемо да видимо да доминирају честитке оних са буџета (30 објава), потом приватних фирми (25 објаве) и међународних организација (2 објаве). Ако узмемо у обзир да ја са неким приватним фирмама (Графотисак, Хард Рок Радио, АТВ, Мрежа плус, Бел телевизија и др.) вјероватно договорена компензација онда је омјер између буџетских и приватних фирми још неповољнији.

Кажем ја себи, можда је то уобичајена пракса код новогодишњих издања, сличних часописа. Узех да анализирам хрватски Национал. „Не лези враже” - имам шта видјети! У Националу само 16 реклама од тога нити једна из јавне установе. Само приватне фирме и хуманитарне активности. Изгледа да ови у Хрватској немају Владу, општине и јавна предузећа или те институције не воле своје грађане.

Опет кажем себи “немој да си злоћа”. Хрвати су тек добили Владу, прошли су им и божићни благдани, па су прикаснили са оглашавањем, `ајде погледај каква је ситуацију у србијанском Нин-у. Погледам, прелистам и прочитам укупно 9 огласа, а само 1 долази из јавног предузећа (Телеком Србије).

Ко нам и како честита празнике?

Наравно, треба водити рачуна о томе да бројеви често могу да заварају и треба се погледати ко нам све честита Нову годину - и имаш шта видјети.

Нову годину нам честитају општине у којима је на власти СНСД, ДНС и Социјалистичке партија (Требиње, Приједор, Лакташи, Брод, Котор Варош, Модрича, Бања Лука и Градишка). Није ни чудо што су на власти када имају овакав ПР. Само је Мићо Мићић као начелник општине Бијељина, а не члан СДС, кроз промотивни (и наравно плаћени текст) упутио честитке поводом божићних и новогодишњих празника.

Такође је интересантно да јавне установе које се баве производњом и дистрибуцијом струје, обожавају да честитају грађанима Републике Српске предстојеће празнике. Откуда потреба Електропривреди Републике Српске, Електрокрајини и Хидроцентранама на Требишњици, Дрини и Врбасу да то чине тешко је то објаснити.

Посебно треба истаћи Хидроелектране на Дрини које су нам у 3 плаћема огласа честитали Нову годину и Божић, Дан Републике Српске и православну Нову годину.

Хвала вам електране са Дрине од срца.

Предсједник Републике Српске нам је прво честитао Нову годину и Божић, а потом и Дан Републике Српске. То исто је учинила и Влада, али некако обилније и патриотскије. На честитки за Нову годину има више упакованих поклона, док се застава виори на честитки за Дан републике.

Празнике грађанима је честитало четири министарстава, али остаје недоумица зашто то други нису учинили? Можда због тога што:

• Су министри шкртице

• Немају новца

• Закржљала им је ПР служба

• Не воле грађане РС, као друга министарства

Посебно желим да истакнем кампању Министарства финансија које нас позива да узимамо фискални рачун приликом куповине бензина на пумпама. Порука је јасна боље је да нас Влада краде, него власници бензиских пумпи.

За крај

Бринем се за грађане Србије и Хрватске јер имају тако аутистичне и шкрте Владе. Бринем се и за медије у ове двије земље јер немају тако способан маркетинг као Нови Репортер. Само се не бринем за нас, јер народ који има овако добре оглашиваче не треба да брине за своју будућност.

Ову годину смо претекли, спремите се за 2012. годину.

Свако добро

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog