Igor Crnadak

Једно освјежавајуће подсјећање и једна лаж

Прије тачно годину дана десиле су се двије велике ствари у борби против корупције и организованог криминала у Републици Српској, барем се тако чинило.


Прво, 25. фебруара прошле године предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо правосудним институцијама у Републици Српској. Рече тада предсједник да је борба против корупције важан фактор европских интеграција, да то мора бити стални процес, без предаха, без недодирљивих, да мора да се води на свим нивоима, те је затражио од институција да покажу спремност и снагу за ову борбу. Такође, Додик је тада (прије годину дана) рекао да обрачун са корупцијом и криминалом мора добити нову енергију, те да јавност сматра да у институцијама правоусђа постоје појединци који не раде савјесно и професионално и да их треба промијенити.

Неколико дана након тога услиједила је тематска сједница Владе РС о борби против корупције и криминала. Министар Чађо је након сједнице изјавио да је била ‚‚освјежавајућа“. Најављен је нови закон, којим ће се повећати предвиђене затворске казне за ова дјела, формира се Тим за праћење реализације Стратегије сузбијања корупције у РС, који ће чинити премијер, министар унутрашњих послова, министар правде, представници тужилаштава и судова, те директор полиције. То су, отприлике, биле најважније Владине мјере, али ни овај закључак, који је саопштио премијер Џомбић, није неважан: ‚‚Задужује се МУП РС да подигне ниво ефикасности кривичног гоњења у откривању корупцијских кривичних дјела, као и да оствари јачи допринос у подизању степена друштвене свијести и штетности корупције и потребе њеног сузбијања“. И коначно, премијер поручује (прије годину дана) да ће борба против корупције и организованог криминала бити интензивирана у наредном периоду.

Писмо предсједника и тематска сједница, са врло жестоким порукама, и све то у пет дана. Помислили смо, нема шта, сада иде обрачун са корупцијом и криминалом и то у стилу Елиота Неса, без заштићених и неододирљивих. С обзиром да у већини анкета грађани наводе борбу против корупције и криминала као најважнију, након економских проблема и незапослености, почело је велико ишчекивање - кад ће први резултати!?

Као што знате, годину дана касније, десило се једно велико ништа. Од ове велике приче, као и много пута до сада када је власт СНСД - ДНС - СП у питању, није било никаквих ефеката. Ниједан значајан случај корупције није откривен у претходних годину дана, ни једна значајна афера о проневјери јавних средстава није покренута, чак је у међувремену стигла и изјава министра Чађе да у Републици Српској нема организованог криминала. Још се може рећи да власт нешто помало и ради кад је у питању класичан криминал, попут пљачки, трговине људима, наркотицима и оружјем, угрожавања јавног реда и слично. Али, чим се дође на терен корупције и криминала повезаног са људима блиским властима све стаје и ту се никакве активности не покрећу. Ваљда ме власт неће демантовати и приказати као велики резултат хапшење директорице Психијатрије у Модричи.

И на крају, Раде Ракуљ не престаје да срамоти себе и све поштене пензионере које би требало да представља. Као малог су ме научили да није пристојно рећи некоме, посебно старијем од себе, да лаже. Али, овај пут се не може избјећи. Раде Ракуљ, Додиков приватни пензионер и помоћни секретар СНСД - а, јуче је јавно саопштио да је и опозиција гласала за Стратегију реформе ПИО у Народној скупштини и тако слагао и пензионере и јавност. Срамотно је да човјек себи у овим годинама дозвољава такво понашање и поставља се питање гдје је крај Ракуљевом ваљању у блату.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog