Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Korupcija i kriminal, majke mi!

Slušam neki dan u Narodnoj skupštini Republike Srpske kako opozicija optužuje vlast za korupciju i kriminal. Zašto bi im vjerovali da govore istinu? Ne očekuju valjda da ću im povjerovati samo zbog toga što u ovom trenutku nisu na vlasti?

Draga moja opozicijo svi ste vi političari i narod to veoma dobro zna, kao i što zna onu staru poslovicu iz Kalnovika “Političaru i telešop reklamama nikada ne vjeruj”. Kada te vaše gromoglesne optužbe budu pretočene u  krivične prijave, to će biti znak da ste ozbiljno počeli da radite svoj posao.

Odgovor sam ubrzo dobio od Daragana Čavića u emisiji Apostrof od 3. decembra i evo šta on tada reče:  “Mi smo politički odgovorni ljudi, a pogotovo je smiješno podnositi krivučnu prijavu u MUP u kome kompletnu strukturu postavio Stanislav Čađo i SNSD. U sudove i tužilaštva koji nemaju hrabrosti da se obračunavaju sa njihovim postupcima koji su potpuno jasni, bjelodani da su suprotni zakonu. Radi se o tome da u Republici Srpskoj vlada režim i do promjene i odlaska režima nema pravde. To ne treba živjeti u iluzijama …” (http://www.atvbl.com/tvprogram/2012/12/03/apostrof-3-decembar-2012/)

E sad krenimo redom!!!

Jasno mi je  šta običan čovjek treba da radi kada ima saznanja o korupciji ili nekom kriminalu, ali mi nije jasno šta u tim situacijma rade ljudi koji za sebe kažu da su „politički odgovorni ljudi“?  Njihov posao je valjda da o ovim pojavama samo pričaju po medijima i Parlamentu Republike Srpske, pa ko im povjeruje, povjeruje.

Opoziciju (a tu podrazumjevam i SDS) ne treba da interesuje ko je ministar i iz koje stranke dolazi, ona mora kroz svoje djelovanje (pa i podnošenjem krivičnih prijava) da stvori kredibilitet u očima građana. Draga moja opozicijo ako si već tako uvjerena u kriminal SNSD-a i njihovih „koalicionih čičaka“, a ti fino sve na papir, onada se sazove konferencija za medije pa se tu potanko iznesu činjenice, a odatle pravac tužilaštvo i MUP.

Vlast i neki mediji će vas pokušati ignorisati, ali o tome će se pričati u ponekom mediju, na portalima, društvenim mrežama, slavama i u kafani. Znam, reći ćete pa o tome se i sada priča i to je tačno, ali dok te priče ne „zakucaju na vrata“ tužilaštava i MUP-a one ostaju samo špekulacije iza kojih stoje razne  (zlo)namjere.

Sa svakom podnesenom krivičnom prijavom vi dobijate sljedeće:

  •    Građani će vas početi opažati kao ozbiljne i odgovorne partije koje govore argumentima i činjenicma.
  •     Prestaće vas opažati kao „folere“, koji jedno pričaju i rade kada su u opoziciji, a isto će se ponašati kao i ovi danas, kada jednog dana dođete na vlast.
  •     Da vam je istinski stalo do Republike Srpske, a ne do vlasti kao takve.
  •     Da niste spremni na „trule“ kompromise sa ovima na vlasti.
  •     Institucije sistema (tužilaštvo, MUP i sudovi) će na konkretna pitanja morati davati  konkretne odgovore ili rizikuju da izgube svaki kredibilitet.
  •     Građani Republike Srpske će dobiti argumente da je u Republici Srpskoj na vlasti režim, kako vi tvrdite, a ne demokratski izabrana vlast.

I sjetite se na kraju one priče o čobanu koji se sa svojim prijateljima šalio vičući “Evo vuka, evo vuka” , pa kada je vuk jednom stvarno došao više se niko nije obazirao na njegove povike!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog