Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

I šta sad opozicijo?

Sve ovo što se izdešavalo u proteklih nekoliko dana, i što će se tek izdešavati, može se opisati u nekoliko riječi „Sve je isto samo njega nema“.

Savez nazavisnih socijaldemokrata posustaje pod težinom Ega svoga Šefa i sve više liči na dinosaurusa koji ne može da se prilagodi promjenam u okruženju. Pokušaj da hokejaškim izmjenama u ministrastvima koje troše a ne proizvode novac, unesu novi impuls u rad Vlade samo potvrđuje njihovo nesnalaženje i želju da kontrolišu sve više nezadovoljne, ali sve glasnije, budžetlije.

Naravno, opozicija je uživala ispraćajući premijera Džombića. Na tom ispraćaju moglo se čuti sve i svašta. Od toga da bi neki poslanici morali dobro da paze da ih „mrak ne pojede“ do toga da su oni poslanici i da nije njihovo da podnose krivične prijave protiv kriminala na koji oni eto ukazuju godinama. Ako izuzmemo verbalne bravure u Narodnoj skupštini RS i u političkim emisijama mi od opozicije nemamo nikakve koristi.

Svima nam je više dojadilo da slušamo šta je sve loše u društvu, da slušamo kako su kriminalci na vlasti, kako su potrebne promjene i slično. Valjda opozicija misli da će građani Republike Srpske dati glas njima samo zato što su nezadovoljni radom sadašnje vlasti. Ja mislim da se grdno varaju, jer zaboravljaju da je sve više onih koji su razočarani u vlast, ali i u opoziciju i jedva čekaju da svoj glasački listić ponište ili uopšte ne izađu na izbore.

1. Građani su umorni od konstatovanja problema i žele rješenja!

2. Građani su umorni od „šuplje“ priče i žele konkretne akcije!

3. Građani su umorni od izbora na kojima sjaše Kurta, da bi uzjahao Murta.

Do izbora 2014. godine opozicija mora, ako želi naše glasove, da pokaže da je drugačija od vlasti tj. ne samo da drugačije misli, već i radi. To mogu pokazati kroz svoj rad u opštinama u kojima su odnedavno na vlasti tako što će se bez kompromisa obračunati sa kriminalom i korupcijom o kojem su nam toliko pričali pred izbore 2012. godine. Tako što će svoj rad u tim opštinama učiniti maksimalno javnim i u skladu sa zakonom. Tako što će početi da liče na pravu opoziciju a ne na gomilu folera koji žele da postanu „kalifi umjesto kalifa“ ili kalifov koalicioni partner.

Opozicija ima godinu i po dana da nam ponudi konkretna rješenja kako pokrenuti privredu, kako zaposliti ljude, kako učiniti zdravstvo, školstvo, tužilaštvo i sudstvo efikasnijim i jeftinijim. Osim toga trebaju da nam pokažu i ljude koji će to provesti. Ako to oni ne urade, zapitajmo se po čemu se oni razlikuju od ovih na vlasti. Ako ta rješenja i ti ljudi se pokažu kao dobri, opozicija će veoma lako pridobiti nezadovoljnu javnost u Republici Srpskoj i vlast to neće moći više ignorisati.

Opozicija ne smije da ostane samo opozicija, ona mora da se pretvori u alternativu. Alternativa koja će ljudima vratiti vjeru da je moguće stvoriti pravednije, bogatije i humanije društvo, nego što je ovo danas, jer se samo za takvo društvo vrijedi boriti.

U protivnom.....

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog