Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Čere(k)čenje

Pratite li suđenje bivšem načelniku opštine Brod i članu Socijalističke partije Milovana Čereka za primanje mita. Ja pratim onoliko koliko mediji prenose i svašta se tu može pročitati. Evo citata od neki dan iz Glasa Srpske

Đokić koji je iskaz dao na poziv suda pojasnio je da je Čerek 10.000 maraka dao za dio troškova konvencije SP-a u Banjaluci.
- U vrijeme konvencije stranke zamolio sam Čereka za pomoć. Pristao je i dao 10.000 maraka. Na moj zahtjev taj novac je predao mom vozaču. Drugi iznos od 10.000 maraka dao je na Izvršnom odboru SP-a - rekao je Đokić. On je napomenuo da u to vrijeme Čerek nije insistirao da se potvrdi da je on dao donaciju.”

Pa u čemu je onda problem?

U Zakonu o finansiranuju političkih stranaka koji je važio za izbore 2012. godine jasno piše:
.....................................
Član 5.
Limit na visinu priloga

Ukupan iznos svih priloga jednog fizičkog lica u jednoj kalendarskoj godini ne smije premašiti osam (8) prosječnih netoplaća, a ukupan iznos svih priloga jednog pravnog lica u jednoj kalendarskoj godini ne smije premašiti petnaest (15) prosječnih netoplaća. Pod pojmom prosječne netoplaće podrazumjeva se prosječna netoplaća iz prethodne godine, prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Bosne i  Hercegovine.

Član 6.
Dužnost prijavljivanja priloga

1. Politička stranka dužna je voditi evidenciju o svim prilozima fizičkih i pravnih lica, te izdati potvrdu fizičkom i pravnom licu od kojeg je primila prilog.
2. Ako ukupni iznos priloga jednog lica iz stava 1. člana 4. ovog zakona premašuje 100 KM, ta uplata mora da se unese u finansijski izvještaj u skladu sa članom 11. ovog zakona.

Član 7.
Prilozi članova političke partije

U slučaju da prilog političkoj stranci daje njen član ili grupa članova, taj prilog se prikazuje na isti način kao i prilog iz člana 6.ovog zakona.
.....................................
Prosječna neto plata u 2011. godini na nivou Bosne i Hercegovine je iznosila 816 KM 
.....................................

A sada pođimo redom:

1.    Milovan Čerek je član Socijalističke partije i kao fizičko lice, a da ne krši zakon,  mogao je dati prilog u iznosu od 6.528,00 KM

2.    Milovan Čerek je član Socijalističke partije i kao pravno lice, a da ne krši zakon,  mogao je dati prilog u iznosu od 12.240,00 KM

Činjenica je da je Milovan Čerek u 2012. godini dao 20.000 KM i samim tim prekršio zakon o ukupnom iznosu koji fizičko ili pravno lice može da donira novca jednoj političkoj partiji. Naravno, zakon je prekršila i Socijalistička partija jer je primili „donaciju“  u tom iznosu.

3.    Socijalistička partija nije izdala potvrdu ni fizičkom ni pravnom Milovanu Čereku da je primila novac, jer to, ni fizičko ni pravno lice, Milovan Čerek nije ni tražio.

Činjenica je da zakon obavezuje Socijalističku partiju da izda potvrdu o primljenoj “domaciji” i da to ne zavisi od dobre volje “donatora”, jer kad nema potvrde nema ni donacije.

4.    Lider Socijalističke partije Petar Đokić kao i članovi Izvršnog odbora stranke su sami priznali da su svjesno učestvovali u ovoj mitomaniji i namjerno kršili zakon.

Činjenica je da je Petar Đokić danas Ministar u Vladi Republike Srpske i da mu ne pada na pamet da podnese ostavku zbog ovoga. Činjenica je da niko u Socijalističkoj partiji neće da snosi posledice zbog ovih malverzacija.

5.    Čerek je dao pare vozaču Petra Đokića

Činjenica je da je Petar Đokić ministar i možemo da predpostavimo da se vozači u Vladi Republike Srpske koriste kao partijski kuriri, što možda nije dozvoljeno zakonom, ali je vrlo praktično tokom predizborne kampanje, a i kasnije

Činjenica je da su Socijalisti gadljivi na banke, ali vjerujem da je to iz ideoloških razloga, pa preferiraju keš i lične poštare.

E P I L O G:

Čereka su već raščerečili i on je napokon shvatio da mu je žene (ma koliko god to čudno zvučalo) jedini prijatelj. Petar Đokić je i dalje minister,  ti Puhalo sviraš k…!!!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog