Jelena Stanišljević

Jelena Stanišljević: Damin gambit

“Damin gambit”- šahovska taktika žrtvovanja pješaka za bolji položaj dame na ploči. Dobili smo novu Vladu.

Četrnaestu u istoriji RS, i prvu na čijem čelu je žena. I zaista, iako nisam feministkinja po ubijeđenju, reći ću i bilo je vrijeme. Mogla bih ovdje da se upustim u razmišljanje šta bi to moglo da znači u ovom vremenu. Ali neću, jer ja isto kao i vi, poštovani čitaoci i prosječni konzumenti dnevne informative, znam da smo mi još daleko od stvarne rodne ravnopravnosti, i da je naša prva dama na čelu Vlade samo pijun u igri. I ne treba etiketirati pokušaje kao unaprijed propale, što zaista i ne radim. Nešto drugo mene muči. Nova premijerka počela je oštro, uvela radne vikende, zatražila ostavke direktora javnih ustanova i preduzeća. Novi ministri prate zadati tempo, jer zato su tu, zar ne? Ali o tome nešto malo kasnije.

Nakon primopredaje dužnosti, stari ministri i premijer otišli su mirno da mirnije nisu mogli ni poželjeti. Uz isplatu šest plata koje im slijeduju po zakonu, dok ne nađu novo zaposlenje. Kao da su jedino to zaslužili svojim izvanrednim postignućima u ove dvije, a za neke bogami i sedam godina. Hajdemo da se pravimo da Ranko Škrbić nije ostavio zdravstvo u RS u najvećem dugu ikada i zažmirimo na realnost u kojoj se liječimo u oronulom KC, navodno najboljoj zdravstvenoj ustanovi u RS. Gdje djeca na Odjeljenju dječije hirurgije leže u sobama bez poda, i spavaju u poderanim pidžmama. Što nije završena rekonstrukcija KC i ko zna kada će biti. Doduše, bivši ministar Škrbić dobacio je na odlasku da će u junu biti raspisan tender za izvođače radova. Odmahnimo rukom što poljoprivrednici nisu dobili podsticaje za ovu godinu. Ignorišimo činjenicu da je bolonjski proces u RS došao do takvog apsurda da studenti završavaju fakultete i ne dobijaju zvanje. Mogla bih ovako da nabrajam danima. Ali treba biti pošten, pa reći da je nešto i urađeno. Banjaluka je dobila studentski grad. Institut za javno zdravstvo postao je jedina akreditovana ustanova tog tipa u RS. Na KC BL moguće je liječiti pacijente metodama zbog kojih su ne tako davno, putovali u Srbiju ili druge susjedne zemlje. Ima toga još, i neka ima. Trebalo je da bude još više, jer to im je bio posao. Neki od bivših ministara radili su dobro, o nekima se i onako sve zna, mada oni tako ne misle, pa nema potrebe za seciranjem.

Zato je i iznuđena, doduše i legalno izabrana nova Vlada RS, da da novi impuls. Novi ministri ambiciozno su najavili pretresanje svojih resora počev od ministarstava pa sve do najmanjih jedinica iz svoje nadležnosti. Živi bili pa vidjeli! Ministar zdravlja Slobodan Stanić najavio je uštedu 50 miliona maraka, obilazak svih Domova zdravlja i Centara za socijalni rad. Počeo je iznenadnim obilaskom Fonda ZO, gdje u toku radnog vremena od gotovo 50 rukovodilaca, na poslu nađe manje od pola. Potom je krenuo u inspekciju po službama Hitne pomoći. Sa cvijećem i korpom voća u ruci, sve uz pratnju kamera stigao je oko ponoći u banjalučku Hitnu pomoć i konstatovao da je sve i više nego u redu. Ako i jeste, i treba da bude! Stanić je formirao i specijalnu stručnu Komisiju koja bi izvještaj o (ne)kontrolisanom zapošljavanju u KC od početka prošle godine, trebalo da mu predstavi ovih dana. Prvi potez Stanićevog kolege, novog ministra poljoprivrede RS Steve Mirjanića bio je da obustavi isplatu kredita za poljoprivrednike i to pred proljetnu sjetvu. U službenom dopisu komercijalnim bankama koji je objavio portal Capital.ba, ministar Mirjanić ovakvu odluku objašnjava potrebom da se “izvrši presjek stanja na određeni dan s ciljem eliminisanja pogrešnih uplata, te da se postupci koji su u obradi moraju okončati i dostaviti Ministarstvu najkasnije do 25. marta“. Poruka primljenja, sijte iz svog džepa.

Zdrav razum ne da mi mira. Pa ko je sprečavao bivšu Vladu na čelu sa Aleksandrom Džobićem da radi vikendom, da traži mandate direktora ustanova i preduzeća? Ko nije umio da zatraži presjek dodjeljenih sredstava poljoprivrednicima u RS? Ko je branio bivšem ministru Ranku Škrbiću da zatraži ispitivanje zapošljavanja nemedicinskog kadra u KC BL i drugim zdravstvenim ustanovama u RS? Ko nije htio da u Fondu ZO uštede milione, prostom promjenom doze i pakovanja lijekova na listi lijekova? I hoće li neko odgovarati što je godinama trošeno bez konca i kraja? Milion zašto i zato, kao kad smo bili djeca.

Niko, gospodo, nije branio Vladi da radi svoj posao! Isto kao što niko ne brani tužiocima da rade svoj posao. I ne treba da vas zavara ova predstava kako se radi punom parom. Ovo je klasično “spinovanje” što bi rekao predsjednik. Igra koja treba da ubijedi vas i mene da se ovdje radi, da se mijenjaju stvari iz korijena, da se kažnjavaju odgovorni i nagrađuje domaćinsko poslovanje. Da je i u RS stigao talas “pravde” iz regiona. Na tom talasu vozićemo se do izbora, još godinu i nešto. Možda voda nešto i izbaci, mada će teško oprati prljavštinu. Trebalo bi svima dobro isprati mozak, kako bi povjerovali da su promjene na tabli moguće sa istim igračima, istim kraljem, ali drugim pješacima i uz veliku žrtvu jedne dame.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog