Perica Grajić

Oskar humanitarnosti

U nedelju, 31. Marta u sportskoj dvorani Borik se održao humanitarni koncert “Poklon za život - čestitajmo rođendan Sofiji Čergić”.

Nastupali su bendovi Letu štuke, Vanja The Frog, Balkan Ekspres i pjevačica Maja Tatić. Sva sredstva od prodanih ulaznica bila su namijenjena za liječenje trogodišnje Sofije Čergić iz Banjaluke koja boluje od akutne limfoblastne leukemije i karte su se prodavale po cijeni od 7 konvertibilnih maraka.

Ko god se te večeri pojavio u dvorani Borik, imao je šta i da vidi. Na ovaj humanitarni koncert došlo je tek stotinjak ljudi. U gradu od preko 200 000 stanovnika, na humanitarnu akciju za pomoć u borbi za jedan ljudski život odazvalo se ljudi dovoljno da stane u nekoliko kvadrata nekog stana, a ne u dvoranu kapaciteta od par hiljada mjesta. Šta da se radi, nema se, narod teško živi.

U istom tom gradu, u istoj toj dvorani, prije nekih mjesec dana je održan „Oskar popularnosti“. Ne moram ni objašnjavati o muzičkoj manifestaciji kakvog tipa se radi, isto kao što ne moram objašnjavati da je dvorana bila potpuno raspodata, „tražila se karta više“ što bi rekla stara novinarska fraza.Karta je bila i skuplja nego za humanitarni koncert, ali to tada narodu koji, eto , šta da se radi, nema, i teško živi nije smetalo.Dok god folk pjevaljka pokazuje svoje vime, uvijek će prepošteni građanin uspjeti izvući koju marku iz šteka za „crne dane“.

Odavno sam se pomirio s činjenicom da baš i nemamo ukusa, te da pravi kvalitet veoma teško prepoznajemo, ali da nam je ponestalo srca, tome se nisam nadao. Jureći da postanemo „gospoda“ i „građani“ izgleda da smo zaboravili kako da budemo ljudi.

Isto veče, kad je održan i humanitarni koncert, Banjalučani su putem društvenih mreža na sva zvona hvalili Sergeja Trifunovića koji je iskoristio gostovanje u jednoj emisiji da pozove gledaoce da svoj novac uplate za pomoć u liječenju jedne djevojčice iz Srbije. „Svaka čast Sergeje“ „Tako je majstore“ „Nek si im rekao, treba svi da budemo takvi“ egzaltirano su pisali, između ostalih, i Banjalučani po društvenim mrežama. Pozivali su na bojkot reality showova, te da svoj novac potrošimo u prave svrhe.Sve to dok su držali svoje daljinske upravljače u rukama i dok je dvorana Borik zjapila prazna. Ironija nam je uvijek bila jača strana.

Opet smo bili jaki na riječima, a djela, ma ko to još prati. Važno je svoju „humanost“ razglasiti na sva zvona,a tuđi život, jedan ko nijedan.Banja Luka je opet pala na ispitu, ovog puta, onom najvažnijem. Lekcije i pouke da dijelim neću, do sada ste sve i sami shvatili.

Želio bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svima onima koji su se pojavili u dvorani Borik i dali svoj doprinos borbi za život, kao i svima onima koji su pjevali i odradili svoj nastup kao da je pred njima pun stadion. Hvala im na tome. Banja Luka ih definitivno ne zaslužuje.

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog