Nikola Baštinac

Dostojan diplomatije?

Kako bi rekao kolega Crnadak mora se govoriti istina, samo istina i jedino istina. Šta je u slučaju njegovog diplomatskog skandala istina?

Istina je da je u Brisel otputovao važnim partijskim poslom. Istina je i da se tamo uputio sa određenim zadatkom. Analizirjući šta je tamo govorio neko bi mogao zaključiti da taj zadatak nije bio baš patriotski. Neko bi mogao reći da je tamo bio zbog nekog šireg scenarija. Neke zavjere. Kada se uzme u obzir kome je sve iznio „brigu“ o Republici, sumnja dobija na težini.

Svašta čovjek može da pomisli kad čuje da neko od naših političara priča na temu unutrašnjih političkih odnosa sa nekim kao što je Vilfred Martens. Još da pri tom trača i ogovara trenutno rukovodstvo Republike. Oni oprezniji se pitaju čega je to najava? Oni manje informisani se pitaju odkud toliki strah od tog imena?

Iako razumijem takva razmišljanja, ipak smatram da idući tim putem nećemo doći do spoznaje Crnatkovih namjera.

Vilfred Martens, briljantni Belgijski političar, flamanskog porijekla i demohrišćanskog političkog opredjeljenja, koji je u svojoj karijeri bio, u više navrata, predsjednik Vlade Kraljevine Belgije, a danas je predsjednik Evropske narodne partije, uzgred rečeno, čiji je dio i partija kojoj priada gospodin Crnadak. Tokom duge i briljantne poltičke karijere on je, koliko ja znam, imao samo jedan neuspjeh. Taj neuspjeh se vezuje za reformu policije u Bosni i Hercegovini.

On se, kao predsjednik Komisje za reformu policije, zalagao za ukidanje policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i za formiranje jedinstvene policije na nivou Bosne i Hercegovine, sa pet regionalnih centara, čak i oni manje informisani znaju kako se ta inicijativa završila. On je za neuspjeh optužio Republiku Srpsku.

Sad je valjda i gospodinu Crnadaku jasno što je njegovo kršenje pravila da se u diplomatskim krugovima ne priča o unutrašnjim političkim odnosima izazvalo osudu, ne samo nas koje je ogovarao i tračao, nego i medija.

Ostaje pitanje zašto je to uradio?

Iz naivnosti i interesa! U međunarodnim odnosima tračanjem i ogovaranjem ne može se doći do poštovanja kao i do dodatnih para za partiju. U tim krugovima vladaju drugačija pravila, a ko ih ne poštuje nije dostojan ni da učestvuje u njima.

Kao što reče kolega Crnadak nama su potrebne promjene u glavama.

Krenimo od sebe.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog