Jelena Stanišljević

Odgovornost - najnepopularnija srpska riječ

U RS nema odgovornih! Niko nije odgovoran ni za šta! Svi se u čudu zgledaju kad se pomene pitanje odgovornosti, slegnu ramenima i kažu “nisam ja odgovoran“.

Niko ne odgovara na pitanje ko je odgovoran. Ma, niko to pitanje ni da postavi! Čini se da novi ministri, rukovodioci, direktori pate od ozbiljne privremene amnezije. Nijedan od njih se ne sjeća ko je tu sjedio prije njih, pa njihovi prethodnici mirno pređoše u sjenku duboke ilegale iz koje ih niko neće povlačiti kako bi ih pitali o nekakvoj odgovornosti!

Odgovornost?! Pih, nije moje da ja gatam ko je koga zapošljavao i kako, pomisli ministar zdravlja RS Slobodan Stanić i potpisa otkaz za 200 radnika KC BL. „Cilj sistematizacije nije utvrđivanje odgovornosti“, rekao je Stanić. Njegov prethodnik, Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja sigurno se smješka udobno zavaljen u fotelju ispred TV dok gleda kako ga njegov nasljednik brani kao oči u glavi. Jer „neko“ je sasvim sigurno nekad morao odobriti i zapošljavanje ljudi u zdravstvenim ustanovama u RS. Bolnicama i domovima zdravlja upravljali su „neki“ direktori koje je prije toga izabrao „neko“. Ti direktori otišli su kako su i došli, bez ometanja i potrebe da „ikome“, a kamoli javnosti obrazlože upravljanje Javnim zdravstvenim ustanovama. Šta je urađeno u mandatu, ostaje u mandatu. Jer niko ih neće ispitivati kako su za godinu dana zaposlili 200 ljudi.

„Nekad“ u doba predizbornih kampanja, tvrde u resornom sindikatu, jedan glas vrijedio je jedan ugovor na određeno vrijeme. Kada je glas „plaćen“, taj ugovor ne vrijedi ni pišljivog boba! Jer valja ponovo osvojiti glasove, samo što se više nema šta ponuditi u zamjenu za glas, osim malo zabave za široke narodne mase, kvazi-raščišćavanja nereda u zdravstvu, šumarstvu, policiji, privredi i td. Valja pokazati da se radi, da se čisti, ma da se sve praši! Samo što niko ne poziva na odgovornost, to su zaboravili i bivši i sadašnji izabrani nosioci vlasti. Niko odgovornost ne preuzima! Odgovornost - to je najnepopularnija srpska riječ. A obraz ko đon!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog