Jelena Stanišljević

Daleko je Rusija

“Ovaj narod treba da živi bolje zato što je Rusija daleko, zato što ne možemo sami okruženi NATO-om i EU i jer ne možemo da imamo bolju budućnost van integracija”, rekao je predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić objašnjavajući narodu pojednostavljenim ( i istinitim) riječnikom potpisivanje Sporazuma između Srbije i TZV Republike Kosova. „Nisam izdajnik“, dodao je još Dačić.

Ovih dana nema teritorije na kugli zemaljskoj gdje žive Srbi, a da se ne priča o Kosovu i o razvratnom vladiki Vasiliji Kačevendi. Opet su dva zla u kompletu zadesila pošteni srpski narod, komentarišu i svako je uvjeren da bi upravo on bolje riješio pitanje Kosova - srca Srbije i duhovne meke srpskog naroda, a sa Kačavendom bi se već obračunao kako to Srbi rade.

Za one kojima još nije jasno Kosovo je davno izgubljeno, još onda kada je Slobodan Milošević uvjeravao ljude na Gazimestanu kako „ niko ne sme da ih bije“ . Ni jedna vlast u Srbiji do ove sada (a i njima je dogorilo do nokata) nije imala snage ni volje da Kosovo tretira onako kako su o Kosovu  zaista mislili- kao teg koji Srbiju stalno vuče dole. Ne pričam o jadnom narodu koji živi na Kosovu, oni imaju iste i gore probleme kao drugi građani Srbije, a i regiona ako ćemo biti iskreni. Nemaju posla, nemaju uslova da žive od svog rada i kao da to nije dovoljno nemaju sigurnosti, ni dostojanstva jer ih tretiraju kao građane drugog reda u sopstvenoj državi  davno prije nego je Dačić sjeo za sto sa Tačijem. Zašto je ovakav Sporazum ključan za opstanak srpskog naroda, i ne samo na Kosovu? Zato jer će (kad-tad) promijeniti stanje svijesti o Kosovu i Srbiji kod svakog pojedinca, nagnati ga da prihvati i tu neminovnost, da realno sagleda i prihvati činjenice i svoje mjesto u tome, da preuzme odgovornost i da se okrene ka budućnosti. Budućnost će biti onakva kakvom je stvore  građani Srbije koji će svojim ličnim izborom birati put kojim će Srbija da ide i ljude koji će je na tom putu voditi.

„Najvažnije za opstanak bilo kog naroda -  je ispravna slika svijeta u kome postoji. Lažni putokazi, lažni orjentiri, iskrivljena slika svijeta - i država počinje da se gasi, a zatim počinje da se degeneriše narod, i nikakav novac, nikakva vojna moć neće spasiti takav narod od uništenja“, smatra S.N. Lazarev ruski istraživač, psiholog i pisac. Skoro sam pročitala ovu izjavu i osjetila  gotovo fizičku slabost pri pomisli kako mi odavno imamo iskrivljenu sliku svijeta u kojem postojimo i ako ćemo nestati onda će to biti ZBOG TOGA.   

Ne biraju drugi vođe za nas, mi ih biramo, a i kad ne izlazimo na izbore, biramo ono što sami ne bismo izabrali. Zakukulji, zamumulji na kraju dođeš na isto. Odgovornost. Znanje. Ispravna slika svijeta u kojem živiš. Prilagodi se. Evolucija.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog