Igor Crnadak

Otvoreno pismo Draganu Jeriniću predsjedniku Udruženja novinara RS

Gospodine Jeriniću,

povodom istraživanja Nacionalnog demokratskog instituta, svjesnog objavljivanja lažnih rezultata i vaših neosnovanih optužbi na račun PDP, odlučio sam se da Vam napišem nekoliko rečenica.

Kao prvo, saopštenje Udruženja novinara RS od juče direktno potvrđuje da ste dio medijskog kružoka vladajućeg režima i da sve vaše aktivnosti predstavljaju dio uigrane propagandističke mreže. Ovaj kružok, čije postojanje i perfidno funkcionisanje potvrđuje i dojučerašnji izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić, predstavlja fabriku laži, konstrukcija i podvala koja za krajnji cilj ima farbanje tužne realnosti u Republici Srpskoj u ružičasto, kao i diskreditaciju opozicije.

Gospodine Jeriniću, krajnje je vrijeme da udruženje koje vodite bude potpuno razobličeno i da javnost jasno zna da je njegova uloga identična ulozi ministarstva informisanja u Sjevernoj Koreji. Da ste istinsko udruženje novinara, vaše jučerašnje saopštenje bi osudilo fabrikovanje lažne vijesti, a ne onoga ko je na to odgovorio.

Idemo redom. Režimski medijski kružok je smislio da bi bilo dobro iskoristiti činjenicu da je NDI ovih dana završio svoje istraživanje i kroz uhodanu mrežu (Glas – Srna – RTRS - ostali mediji koji slučajno prenesu vijest) emitovati izmišljene rezultate tog istraživanja.
Ne samo da su rezultati istraživanja lažni, nego je i pitanje „Za koga biste glasali na izborima za predsjednika RS?“ potpuno izmišljeno. Medijska mašinerija režima na lažno pitanje predstavlja i lažan odgovor - „51% građana podržava Dodika“, što je ujedno i naslov u režimskim glasilima.
Članovi medijske hobotnice vlasti vrlo dobro znaju politiku NDI, prema kojoj neće demantovati ove vijesti jer se radi o internom istraživanju i to zloupotrebljavaju.

Nakon toga, Udruženje novinara RS optužuje PDP da vrši pritisak na Glas Srpske i RT RS, jer je razotkrio lažnu vijest, označio da se radi o klasičnoj propagandi i imenovao ključne aktere. Bilo bi zanimljivo da objasnite čime može jedna opoziciona partija, koja nema nikakve poluge vlasti i pritiska, ugrožavati medije. Istovremeno, podsjetiću vas da je Udruženje „zaboravilo“ da označi kao „pritisak na medije“ situaciju u kojoj je predsjednik RS prijetio i psovao majku vlasniku i direktoru Televizije BN. Da ne nabrajam ostale primjere.

Nadam se da ćete, sada kada znate rezultate istraživanja NDI (ukoliko još uvijek nemate svoj primjerak, rado ću Vam ga ustupiti), imati snage da snažno osudite Glas Srpske i RT RS za svjesno fabrikovanje i širenje lažne vijesti i na taj način zaštitite javnost u RS kao i većinu poštenih novinara, koji se takvim stvarima ne služe.

Imate sve elemente i da osudite današnje neprofesionalno objavljivanje saopštenja Udruženja u Vašoj matičnoj kući (Nezavisne novine) u kojem se napada PDP zbog saopštenja koje nije ni objavljeno!! Osude nečega što se i ne objavi danas srećemo samo u afričkim diktatorskim zemljama.
Na žalost, bojim se da će moja nadanja da Vi i udruženje koje vodite možete napraviti zaokret biti bez osnova i da ćemo vas još neko vrijeme, dok traje ovaj režim, gledati u dosadašnjoj ulozi.


S poštovanjem,

Igor Crnadak
Generalni sekretar PDP

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog