Igor Crnadak

ATV : Siniša i drugi

Proteklih dana gledamo napad teškom artiljerijom na Sinišu Đorđevića od strane Alternativne televizije, povodom njegove izjave o načinu na koji je novinarka ove kuće došla do ekskluzivne vijesti da će Đorđević, tačno u određeno vrijeme, dati izjavu policiji u Doboju. Smatram da mi vlastita otvorenost i dostupnost prema novinarima, kao i činjenica da sam nekad radio taj posao, daju za pravo da napišem sledeće redove.

Takođe, želim da podvučem da imam poštovanje za Alternativnu televiziju kao mediju sa tradicijom i da poznajem veliki broj ljudi koji tamo rade. Prema tome, nadam se da će neka pitanja koja ću postaviti biti i u njihovu korist.

Recimo da je Đorđević pretjerao. Imamo najmanje dvije stvari koje treba razjasniti. Prvo, zar nije ono što je uslijedilo, pravnom terminologijom, „nesrazmjerna upotreba sile“, odnosno zar se nije previše toga obrušilo na Đorđevića za takav „prekršaj“? Otprilike, cijeli slučaj izgleda kao da nekog šaljete u zatvor na 20 godina za krađu čokolade u lokalnoj prodavnici. Međutim, ova moja teza pada u vodu ako se isto pravilo primjenjivalo i za ostale sa sličnim i težim „prekršajima“. A upravo u tom grmu leži zec i tu dolazimo do druge bitne stvari vezane za ovaj slučaj. Različiti aršini.
Kad je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik jednom novinaru poručio „dabogda ti skočio pritisak, pa da umreš“ nije bilo specijalnih priloga ATV-a, nije bilo analize medijskih eksperata, zapanjenih nezavisnih komentatora i užasnutih građana da to žestoko osude u programu. Postavlja se pitanje zašto, iako je direktno bio ugrožen kolega novinar?

Kad je predsjednik Dodik uživo u programu jedne televizije gledaocu koji je postavio pitanje odgovorio „Ne seri !“ i na taj način omalovažio i novinara i medijsku kuću kod koje je gostovao ponovo nije bilo zgražavanja i „paljbe“ iz ATV-a. Zašto, postavlje se pitanje?

Kad je vlasniku BN TV Vladi Trišiću, ponovo predsjednik Dodik, na najružniji mogući način psovao majku i prijetio mu, nije bilo trodnevne akcije iz ATV-a. I ponovo se postavlja pitanje zašto.

Na kraju najupečatljiviji primjer. Kad je prije nekoliko mjeseci novinarku ATV-a!?!? slavni srpski režiser i terminator srpskih budžeta sa obe strane Drine Emir Kustrurica napao, nazivao pogrdnim imenima i prijetio joj, uslijedila je štura vijest u Vijestima ATV-a o tome. Par rečenica spikera iz studija. Bez slike, bez ikakvih komentara, posebnih priloga, i sličnih stvari koje smo gledali u „slučaju Dorđević“. A Kusturica se, za vrijeme doručka i ispijanja jutarnje kafe u bašti Platani u Trebinju, iz čista mira obrušio na novinarku i ostatak ATV ekipe. I prošao bez osude. Zašto, ostaje pitanje za ATV.

I na kraju, iako je pogriješio, zašto je Sinišin „grijeh“ prema novinarima i medijima toliko gori od svih pobrojanih?

Ne branim Sinišu, ja bih našao drugi način da kažem to što je on rekao. Takođe, ne želim da utičem na uređivačku politiku ATV-a, jer je šta će i kako biti obrađeno u njihovim vijestima isključivo njihova odluka. Ali, imajući sve to na umu, smatram da bi dobijanje odgovora na gornja pitanja bilo od koristi svim medijima i cjelokupnom razvoju demokratskog dijaloga u RS.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog