Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Filentropija

 

Terapeut: Izvolite gospodine File, da počnemo.

File: Opet sam sanjao isti san.

Terapeut: Je l` onaj sa autoputom  Vc  koji se tri puta do sada otvarao i ne vodi nigdje?

File: Ne taj, i nije se tri puta otvarao već 5 puta.

Terapeut: Da nije onaj sizifovski gdje vi gurate onaj hercegovački kamen na brdo i pri samom vrhu se spotaknete o SDP BiH i kamen ode niz brdo?

File: Ne, ovaj je mnogo gori.

Terapeut: Je l` onaj Tantalov kad onaj silan narod stoji na carinskom prelazu Gradiška, a iznad glave stoje mu prekrasni IPA fondovi? Kad god narod poželi preći granicu i ući u EU, granica se izmakne i u daljini ugledaju rasčupanu Tanju Fajon u pocijepanoj bijeloj haljini. Kad god bi poželjeli da dohvate neki od IPA fondova, oni se odliju na Kosovo.

File: Nije ni taj.

Terapeut: Pažljivo vas slušam.

File: Sanjam kako sam okovan na visočkoj piramidi Sunca dok iznad mene lete dobro ugojeni lešinari. Lete oni tako i s vremena na vrijeme slete do mene i kljucaju mi moju džigericu. 

Terapeut: Kako znate da je to piramida u Visokom?

File: Po smradu one Preventove fabrike. On se ne može zaboraviti. 

Terapeut: Jeste sigurni da su lešinari i da ih je sedam? Da nije dvoglavi orao?

File: Ma nije orao, to su lešinari u to sam potpuno uvjeren. Kruže oni tako oko mene isti, a opet je svaki nekako drugačiji. I dok oni kruže na nebu, oko mene narod bespomoćno stoji i gleda. Očekuje od mene čudo, očekuje da sam pokidam lance i rastjeram lešinare. Ali zbunjuje me to da kada neko od lešinara sleti i otkine mi komad jetre, oni za njih navijaju. Nisam siguran na čijoj su strani, nekad mislim na mojoj, a nekad na njihovoj

Terapeut: Vrlo interesantno. Da li ste uvijek prikovani za jedno mjesto ili se ta mjesta mijenjaju?

File: Ni sam nisam siguran, mislim da sam jednom bio prikovan u onom tunelu Stambolčić. Mrak je bio svuda oko mene, a svjetla nema na kraju tunela.

Terapeut: Znači sve ovo se odigrava u Bosni i Hercegovini?

File: Da.

Terapeut: Čini mi se da je vaš san mnogo toga rekao. Pokušavate da prevarite bogove kao što je to onomad Prometej pokušao, a to je teško izvodljivo. Vi dobro znate da je su današnji bogovi pomalo šizofreni i mnogo nagli. Jedan dan kažu jedno, a drugi dan kažu drugo. To vas zbunjuje, kao i sve druge. Znači morate prvo da spoznate šta ti bogovi žele, da bi ste bili efikasni.

Drugi problem sa kojim se morate suočiti su lešinari. Oni su siti i strpljivi, mogu da kruže satima i danima čekajući svoju priliku. Oni uživaju da vas ozljeđuju, ali ne samo vas nego i sve druge.  Iako izgleda da se međusobno ne podnose, lako stupaju u savez zarad svojih interesa. Ne podcjenjujte ih!!!

A što se tiče vaše filantropije, moj dragi File, bojim se da je pred vama težak posao. Filantrop je čovjek koji ljubi ne samo Srbe, Hrvate i Bošnjake, već i ostale ljude.  Teško će oni to prihvatiti.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog