Damir Delić Đuljić

Vanredni osvrt: protesti u BiH – pobijedit će ona strana čiji je motiv najjači

Ljudi koji me okružuju su u političkom smislu, u smislu političke i društvene odgovornosti, strašno licemjerni. Ne samo da neće da oni snose posljedice bilo kakvog procesa promjene nego bi se lako uklopili u sivilo, korupciju i beznađe, pod uslovom da oni dobiju radno mjestu u državnim institucijama, vozača i službeni Audi. Zbog toga sam sumnjičav oko bolje budućnosti za društvo u kojem živim. U silnom trendu religijskih simbola i terminologije, ponašaju se kao da je prva Božija zapovjed ili prvi islamski šart: ukradi ako možeš.

Poznajem mnogo pametnih ljudi, usamljenih u njihovoj pameti. Svi nacionalisti – Srbi koje poznajem u Bosni i Hercegovini su praktično na istoj strani. Svi nenacionalisti Srbi su na svojoj vlastitoj poziciji. Tako Bošnjaci i tako Hrvati.

Jedan čovjek uvijek lakše donosi odluku nego dvojica, ali doslovno, ma ko ta dvojica bili. Dok moderni svijet donošenje odluka razmatra kao strateški i taktički proces zasnovan na detaljnoj analizi problema, i višefaznom procesu kreiranja rješenja, proces donošenja odluka u Bosni i Hercegovini se uglavnom  svodi na osjećaje i promišljanje lidera organizacije ili kompanije. U našoj zemlji ne postoji liderstvo i svi upravni odbori koje sam upoznao ili u kojima sam sjedio bili su društva klimoglavaca. Postoje lideri. Osim komformizma, lažnog morala i potkupljivosti onog dijela društva koje nije vezano za elite i koje ne uživa u ovakvoj Bosni i Hercegovini, problemi su i razjedinjenost i nepovjerenje.

Hoću reći, bilo kakva promjena je teško moguća u ambijentu u kojem nisu ispunjeni najbitniji uslovi: iskren i dobronamjeran cilj, jedinstven stav, zajedništvo, povjerenje i strateško donošenje odluka.

Bezbroj je analiza na temu trenutnih protesta u Bosni i Hercegovini, ali jasno da će u ovom procesu pobijediti ona strana čiji su motivi najjači. Ona strana koja će biti jedinstvenija, upornija i strateškija. Ko su sve učesnici ovoga što se danas dešava u Bosni i Hercegovini, i kakvi su njihovi trenutni motivi? U inicijativi za promjenama, šta ko može dobiti a šta ko izgubiti?

Političke elite, njihovi rođaci, kumovi i zetovi – mogu izgubiti svoju imovinu, slobodu, društveni položaj, privilegije, ljubavnice, finansijsku i političku moć. I njihovi narodi bi mogli da pate. Motiv za održanje statusa quo: 100 %.

Policajci, državni službenici, administracija – Oni mogu da izgube kreditni rejting koji im čuva brakove, korupcijske izvore novaca od kojih ustvari i žive, mogu da izgube svoje sigurne poslove i uticaj kod univerzitetskih profesora koje časte biftekom i viskijem. Motiv: bar 90 %.

Potencijalne političke elite – mladalačka politička udruženja, nevladine organizacijice, lideri koji čekaju neki konkursčić može izgubiti ciljane tačke pa mijenjati ideološke osnove. To njima nije teško ali bolje ovako. Motiv: 90 %.  

Obespravljeni radnici i njihova gladna djeca – oni mogu izgubiti glavu. Mnogo toga su već pogubili ali nisu obraz. Možda i nažalost jer zbog toga češće ruku dižu na sebe nego na one koji su ih doveli u trenutno stanje. Ali zbog toga motiv i nije potpun, motiv za promjene je na 89 %.  

Oni što obore server internet portala čekajući svježe vijesti sa protesta – njima je samo bitno da Telemach ili drugi provajderi rade svoj posao. I od vijesti o novootkrivenom lijeku za leukemiju bi napravili cirkus. Motiv: 70 %, ali bez cilja koji bi razumio neko osim njih.

Huligani i vandali – Oni mogu izgubiti motiv i izgubit će ga kada krene proljetni dio nogometnog prvenstva BiH. Oni su tu „onako“ i motiv zavisi od prisustva psihoaktivnih supstanci ili alkohola u krvi. Nemoguće ga je izmjeriti ili procijeniti.

Politički analitičari – Oni vole da se pojavljuju na televiziji i svakako neće mnogo ni izgubiti ni dobiti. Uvijek će tu biti tema za analizu: neprovođenje presude „Sejdić-Finci“. Motiv: 40 %.  

Ostalih 60 posto građana BiH – Njih, kao Lepu Brenu, boli uvo za sve. Glasat će za 100 maraka ili za predizborni paket namirnica.

Generalno, ne treba se previše zanositi sa bosanskim proljećem. Na samom smo početku, na nivou ratne fudbalske lige. Treba učiti, raditi i ne odustajati. Predlažem da krenemo odavde: http://www.canvasopedia.org/images/books/50-Crucial-Points/Nenasilna-Borba-u-50-tacaka-fin.pdf

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog