Uroš Simeunović

Šta to kandiduje Mladena Ivanića za bilo koju javnu funkciju?

O nesposobnoj vlasti u Republici Srpskoj na Frontalu su mnogi autori argumentovano već toliko puta pisali. U ovom tekstu želim da se pozabavim i jednim od lidera opozicije, i to onim o kojem se rijetko piše. Naime, kad se s pravom ukazuje na mnogobrojne greške opozicije, njenu bezidejnost i nedostatak kvalitetnog programa uglavnom se priča personalizuje oko Mladena Bosića, lidera SDS-a. To je i pošteno, budući da je SDS najveća opoziciona stranka i svako treba da trpi kritike proporcionalno odgovornosti koju nosi sa sobom.

No, valja postaviti i sljedeće pitanje: čime je to Mladen Ivanić zaslužio da i dalje pretenduje na najviše funkcije u ovoj zemlji? S obzirom da smo prije nekoliko dana bili obavješteni od visokih funkcionera PDP-a da će Ivanić biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim oktobarskim izborima, moramo se zapitati kakvi su rezultati rada gospodina Ivanića i sa čime on to izlazi na izbore i za koji program traži podršku.

Prije svega, Mladen Ivanić je politički aktivan duže od 25 godina. Izabran je za člana predsjedništva još u komunističkoj Bosni i Hercegovini 1988. godine. Dakle, ravno 26 godina Mladen Ivanić je na najvišim funkcijama. Ukoliko i poslije izbora bude na nekoj visokoj javnoj funkciji, a biće sigurno jer takvi poput njega uvijek budu negdje smješteni, on će da proslavi jubilej od preko 30 godina na visokim državnim pozicijama. Postavlja se logično pitanje: kakva je razlika kad je funkcionerski staž u pitanju između njega, Gadafija ili Mugabea? Apsolutno nikakva, jer je u normalnom, civilizovanom i demokratskom društvu potpuno nezamislivo pa i nepristojno da se neko preko tri decenije gura da bude na najvišim političkim funkcijama.

Ali, ajde da zanemarimo na trenutak staž u politici. Postavimo sljedeće pitanje: kakvi su to rezultati Mladena Ivanića u politici? Socijalistička Bosna i Hercegovina, čiji je član predsjedništva bio, propala je. U Republici Srpskoj i cijeloj BiH, gdje je bio premijer i ministar inostranih poslova-stanje je užasno u svakom pogledu. Dok je bio na vlasti Ivanić nije napravio bilo kakav krupan iskorak. Dok je bio u opoziciji omogućio je sa ostalim opozicionim liderima da SNSD gotovo čitavu deceniju radi šta god poželi. Na kraju krajeva, upravo je on i doveo SNSD na vlast 2006. godine kad je srušio vladu Pere Bukejlovića i podržao Dodika. Zajedno sa Dodikom prodao je Telekom Srpske i Dodiku omogućio finansijsku strukturu koja ga je politički lansirala toliko visoko da njegova snažna uloga traje i danas, poslije svih očajnih rezultata vlasti.

Iako zašuškan opozicionim statusom zbog kojeg lagodno kritikuje vlast i pokušava da predstavi da ne snosi bilo kakvu odgovornost za stanje u zemlji Mladen Ivanić redovno svaki mjesec inkasira na hiljade konvertibilnih maraka iz javnog budžeta za svoju platu kao delegat u Domu naroda BiH. Zašto? Šta je on to učinio za ove četiri godine da bi mu građani iz svoje muke i neimaštine isplatili minimalno 200.000 KM od 2010. naovamo? Neka gospodin Ivanić navede jednu stvar koju je za ove četiri godine uradio a da su građani od nje imali korist. Jednu.

Pored toga što apsolutno ništa nije radio u korist građana kad je njegov javni angažman u pitanju gospodin Ivanić nikad nije reagovao kako bi zaštitio građane Republike Srpske od ataka predstavnika vlasti. Niti povodom sastavljanja najnovijih „crnih lista“ nepodobnih u Srpskoj gospodin Ivanić se nije izjašnjavao. Niti običnog saopštenja nije bilo s njegove strane, a kamoli organizovanja jednog protesta u centru Banje Luke na kojem bi se kritikovale te skandalozne pojave u društvu. Ozbiljan opozicioni lider u svakoj zemlji takve autogolove vlasti ne propušta. Ali, budimo realni i zapitajmo se koliko je to protesta i mitinga organizovao Mladen Ivanić u cijeloj svojoj političkoj karijeri. Odgovor je: nula. I onda se neko pita zbog čega je Dodik toliko dugo suveren i neprikosnoven. Pa uz ovako aktivne i angažovane opozicione lidere uz koje i Stiven Houking izgleda poletan poput afričkog sprintera nije posebno teško zadržavati političku dominaciju.

Prema tome, jasno je da su i Ivanićevi, baš kao i rezultati ostalih političara u posljednjih 25 godina u ovoj zemlji ravni nuli. Stoga, ponovo se pitam: šta to kandiduje gospodina Mladena Ivanića za bilo koju javnu funkciju u zemlji? Zbog čega bismo to mislili da će u naredne četiri godine ukoliko Ivanić pobjedi na izborima biti bolje? Šta je do sad učinio da nas uvjeri u svoju kompetentnost kao političara i lidera? Šta su mu rezultati?

Odgovor na ova pitanja prepuštam čitaocima Frontala. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog