Uroš Simeunović

Šta to kandiduje Mladena Ivanića za bilo koju javnu funkciju?

O nesposobnoj vlasti u Republici Srpskoj na Frontalu su mnogi autori argumentovano već toliko puta pisali. U ovom tekstu želim da se pozabavim i jednim od lidera opozicije, i to onim o kojem se rijetko piše. Naime, kad se s pravom ukazuje na mnogobrojne greške opozicije, njenu bezidejnost i nedostatak kvalitetnog programa uglavnom se priča personalizuje oko Mladena Bosića, lidera SDS-a. To je i pošteno, budući da je SDS najveća opoziciona stranka i svako treba da trpi kritike proporcionalno odgovornosti koju nosi sa sobom.

No, valja postaviti i sljedeće pitanje: čime je to Mladen Ivanić zaslužio da i dalje pretenduje na najviše funkcije u ovoj zemlji? S obzirom da smo prije nekoliko dana bili obavješteni od visokih funkcionera PDP-a da će Ivanić biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim oktobarskim izborima, moramo se zapitati kakvi su rezultati rada gospodina Ivanića i sa čime on to izlazi na izbore i za koji program traži podršku.

Prije svega, Mladen Ivanić je politički aktivan duže od 25 godina. Izabran je za člana predsjedništva još u komunističkoj Bosni i Hercegovini 1988. godine. Dakle, ravno 26 godina Mladen Ivanić je na najvišim funkcijama. Ukoliko i poslije izbora bude na nekoj visokoj javnoj funkciji, a biće sigurno jer takvi poput njega uvijek budu negdje smješteni, on će da proslavi jubilej od preko 30 godina na visokim državnim pozicijama. Postavlja se logično pitanje: kakva je razlika kad je funkcionerski staž u pitanju između njega, Gadafija ili Mugabea? Apsolutno nikakva, jer je u normalnom, civilizovanom i demokratskom društvu potpuno nezamislivo pa i nepristojno da se neko preko tri decenije gura da bude na najvišim političkim funkcijama.

Ali, ajde da zanemarimo na trenutak staž u politici. Postavimo sljedeće pitanje: kakvi su to rezultati Mladena Ivanića u politici? Socijalistička Bosna i Hercegovina, čiji je član predsjedništva bio, propala je. U Republici Srpskoj i cijeloj BiH, gdje je bio premijer i ministar inostranih poslova-stanje je užasno u svakom pogledu. Dok je bio na vlasti Ivanić nije napravio bilo kakav krupan iskorak. Dok je bio u opoziciji omogućio je sa ostalim opozicionim liderima da SNSD gotovo čitavu deceniju radi šta god poželi. Na kraju krajeva, upravo je on i doveo SNSD na vlast 2006. godine kad je srušio vladu Pere Bukejlovića i podržao Dodika. Zajedno sa Dodikom prodao je Telekom Srpske i Dodiku omogućio finansijsku strukturu koja ga je politički lansirala toliko visoko da njegova snažna uloga traje i danas, poslije svih očajnih rezultata vlasti.

Iako zašuškan opozicionim statusom zbog kojeg lagodno kritikuje vlast i pokušava da predstavi da ne snosi bilo kakvu odgovornost za stanje u zemlji Mladen Ivanić redovno svaki mjesec inkasira na hiljade konvertibilnih maraka iz javnog budžeta za svoju platu kao delegat u Domu naroda BiH. Zašto? Šta je on to učinio za ove četiri godine da bi mu građani iz svoje muke i neimaštine isplatili minimalno 200.000 KM od 2010. naovamo? Neka gospodin Ivanić navede jednu stvar koju je za ove četiri godine uradio a da su građani od nje imali korist. Jednu.

Pored toga što apsolutno ništa nije radio u korist građana kad je njegov javni angažman u pitanju gospodin Ivanić nikad nije reagovao kako bi zaštitio građane Republike Srpske od ataka predstavnika vlasti. Niti povodom sastavljanja najnovijih „crnih lista“ nepodobnih u Srpskoj gospodin Ivanić se nije izjašnjavao. Niti običnog saopštenja nije bilo s njegove strane, a kamoli organizovanja jednog protesta u centru Banje Luke na kojem bi se kritikovale te skandalozne pojave u društvu. Ozbiljan opozicioni lider u svakoj zemlji takve autogolove vlasti ne propušta. Ali, budimo realni i zapitajmo se koliko je to protesta i mitinga organizovao Mladen Ivanić u cijeloj svojoj političkoj karijeri. Odgovor je: nula. I onda se neko pita zbog čega je Dodik toliko dugo suveren i neprikosnoven. Pa uz ovako aktivne i angažovane opozicione lidere uz koje i Stiven Houking izgleda poletan poput afričkog sprintera nije posebno teško zadržavati političku dominaciju.

Prema tome, jasno je da su i Ivanićevi, baš kao i rezultati ostalih političara u posljednjih 25 godina u ovoj zemlji ravni nuli. Stoga, ponovo se pitam: šta to kandiduje gospodina Mladena Ivanića za bilo koju javnu funkciju u zemlji? Zbog čega bismo to mislili da će u naredne četiri godine ukoliko Ivanić pobjedi na izborima biti bolje? Šta je do sad učinio da nas uvjeri u svoju kompetentnost kao političara i lidera? Šta su mu rezultati?

Odgovor na ova pitanja prepuštam čitaocima Frontala. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog