Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

New deal made in Bosnia

 

Predsjedavajući Bevanda: Dame i gospodo otvaram još jednu sjednicu Vijeća ministara BiH. Drago mi je da vas vidim sve na broju. Za početak bih zamolio ministra Radončića da nas informiše o stanju na ulicama Sarajeva tj. da li smo bezbjedni?.

Ministar Radončić: Situacija je više nego sigurna. Majke sa djecom u kolicima šetaju uobičajenim rutama, a okupljaju se i zadržavaju samo u parkovim, pekarama i apotekama.  Omladina nam je zlatna ili su na fejsbuku ili u kafićima. Penzioneri su za sada najagresivniji, ali ih držimo pod kontrolom.

Predsjedavajući Bevanda: Hvala Fahro, samo neka su majke sa djecom u kolicima pod kontrolom da se može na miru raditi. Nikola kako stojimo s parama?

Ministar Špirić: Teško Predsjedavajući, teško, ali tako je već nekoliko godina. Ja sam se navikao na neimaštinu, još kad bi se narod navikao mogli bi raditi kao ljudi.

Predsjedavajući Bevanda: Vala pravo kažeš Nikola, ali nije loš narod, ćuti i trpi, šta će? Nego, htio bih sa vama da podijelim jedno moje razmišljanje koje me proganja već neko vrijeme, a mislim da bi moglo da ima pozitivan uticaj na našu ekonomiju.

Ministar Lagumdžija: Kaži Vjeko više, što nas držiš u neizvjesnosti.

Predsjedavajući Bevanda: Stani Zlatko nije to tako jednostavno imam neke moralne dileme.   

Ministar Nović: Ajde više Bevanda gukni.

Predsjedavajući Bevanda: Da li znate, gospodo moja, da za godinu dana dijaspora u BiH pošalje 3,4 milijardi maraka, a to vam je više od polovine budžeta entiteta i institucija BiH.

Ministar Tučić: Jel moguće?

Predsjedavajući Bevanda: Da, da gospodo, da nije dijaspore koja šalje pare ne bi bilo ni nas u ovim foteljama. Oni nas drže na vlasti, a ne glasači.

Ministar Ljubić: Pravo govorite Predsjedavajući, ali kakve to ima veze sa ekonomskim oporavkom zemlje?

Predsjedavajući Bevanda: Pa zamislite da možemo da pošaljemo još 50 000 ljudi u inostranstvo, koliko bi onda novca stizalo u BiH. U odnosu na 3.831.555 koliko nas danas ima, tih 50 000 nećemo ni osjetiti to vam je oko 1,3%.

Ministar Nović: Mnogo Bevanda, ali kako ćemo to izvesti? Da li je to etički? Kakav omjer napraviti da se ne ugroze nacionalni interesi konstitutivnih naroda. To su pitanja na koje moramo naći odgovore, prije nego što krenemo u realizaciju plana.

Predsjedavajući Bevanda: Ok, prvo da vidimo jesmo li saglasni da ovaj plan ima uporište kod svih vas jer ne želim preglasavanje ili kočenje donošenja odluka. Svi ste za, idemo dalje…

Ministar Osmić: Ja kao ministar odbrane smatram da moje ministarsvo može dati veliku pomoć u realizaciji ovog plana, a da se ne kompromitujemo. Možemo izazvati jedan lokalni ratić između nas i eto za 10 dana 50 000 izbjeglica.

Ministar Špirić: Mislim da je to veoma rizično jer se teško može kontrolisati etnička pripadnost izbjeglica i veoma lako se može desiti da mnogo više Srbi emigriraju od Bošnjaka. Srbi sebi ne smiju više dozvoliti 1 300 kaplara.

Predsjedavajući Bevanda: I Hrvata, to je majorizacija de fakto.  Moramo imati neki malo suptilniji plan.

Ministar Lagumdžija: Stani Nikola sa kaplarima, ja mislim da moramo voditi računa i o profilu budućeg emigranta. On bi trebao biti mlad, obrazovan i nezaposlen. Oni sanjaju da odu iz ove zemlje.

Ministar Tučić: Ja mislim da smo svi zaslužni za to…

Ministar Lagumdžija: Neko ko će moći da zaradi novce i ko će morati da ih šalje  roditeljima da bi preživjeli.

Ministar Nović: Punimo budžet, smanjujemo nezaposlenost, eliminišemo potencijalne demonstrante, jednim udarcem tri muve. Ovo je odlična ideja.

Ministar Ljubić: Eto meni posla i mom ministarstvu…

Ministar Radončić: Ja smatram da bi u okviru izbjeglica iz tri konstitutivna naroda trebali da uključimo štaviše i ostale i na taj način riješimo i problem Sejdića i Fincija i eto nas u EU.

Predsjedavajući Bevanda: Fahro. Jesi u tehničkom mandatu ali danas si briljantan.

Ministar Radončić: Niste ni svjesni šta gubite…

Predsjedavajući Bevanda: Jesmo, Fahro, jesmo, ali brzo će oktobar, ne sekiraj se. Gospodo mislim da smo se u načelu dogovorili oko ovoga i mislim da je vrijeme da sa ovim ekonomskim  planom upoznamo naše šefove i ako Bog da, da se oformi radna grupa. Jel deal?

Svu u glas: New deal!!!

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog