Miloš Vuković

Poreska lutrija

Crnogorske novine su na naslovnim stranama objavile vijest da će većina ugostiteljskih radnika u Budvi danas zatvoriti svoje objekte od 8 do 12 časova zbog neadekvatnog ophođenja inspekcijskih državnih službi.

Povod za ovakav potez je zatvaranja lokala Perla, zbog izdavanja “izblijedjelog fiskalnog računa”. Istog dana, New York Times je objavio tekst o projektu u Slovačkoj koji je vezan za povećanje naplate PDV-a.

Naime, Slovaci su analizirali istorijske podatke i ustanovili da od momenta izbijanja ekonomske krize, naplata poreza ne ide planiranom dinamikom. Angažovali su veliki broj inspektora za kontrolu poslovanja ugostiteljskih objekata (zvuči poznato?) koji nisu dale adekvatne rezultate u povećanju naplate PDV-a.

Kako je slovačka vlada reagovala na pomenute činjenice? Možemo napisati – jednostavno, elegantno i genijalno!

U jesen 2013. godine, slovačka vlada je uključila obične građane u projekat sakupljanja i on line registrovanja fiskalnih računa koji su veći od jednog eura kod Poreske uprave; zauzvrat, svi građani koji na ovaj način registruju fiksalne račune, stiču pravo učestvovanja u nagradnoj igri, čiji je mjesečni fond nagrada 10.000 eura.

Rezultat? Naplaćeno je značajno više poreza u odnosu na ranije godine; ako tome dodamo podatak da je implementacija projekta koštala svega 240.000 eura, Slovaci su zaista pokazali kako jednostavno i jeftino rješenje može doprinijeti uključivanju svih građana u projekat naplate poreza.

Eto ideje i za našu Poresku upravu, Ministarstvo finansija i Vladu Crne Goge. Ugostitelji više neće morati da zatvaraju lokale, građani mogu da se nadaju dobitku bez ikakve dodatne uplate lutriji, dok će država naplatiti porez.

Blog objavljen na sajtu finomen.me.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog