Andrea Vuković

Puding s okusom finte

Ili... opozicija će (jadna) ponovo pasti na koru od banane..

„Izmjene Krivičnog zakona BiH vode ka centralizaciji“ – dimnobombastični naslov koji poziva na postrojavanje, jer, pobogu – gotovi smo, ode nam Republika Srpska. Zabrine me to svaki put – nema veze što pet puta čitam vijest čiji naslov ukazuje na esencijalnu prirodu problema za Republiku, a u vijesti nema ništa. Zapravo, svašta tu ima: crnih lista, krivice, (ne)glasanja, terorizma, pranja novca, malo stranaca, nadležnosti, prenosa.. I tako. Ali nema suštine. Jer to nikog očigledno ne interesuje. Vijest je da je predsjednik rekao da se neka nadležnost prenosi. Gdje se to nalazi u tom nekom zakonu (sistemskom, usput) i na šta se odnosi, čini se, nikog nije briga.

U slučaju da nekog ipak jeste, nalazi se. Novi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH tretira međunarodnu trgovinu ljudima, navođenje na prostituciju, mučenje, surovo i nečovječno postupanje, prisilni nestanak, terorizam, trgovinu uticajem... Dio toga detaljno je riješen u Krivičnom zakonu Republike Srpske, dio manje detaljno.

U slučaju da nekog jeste briga, i sam predlagač (Savjet ministara BiH) je u obrazloženju Prijedloga stidno priznao „razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana i u Krivičnom zakonu BiH i u krivičnim zakonima entiteta... s ciljem otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između policijskih i pravosudnih organa entiteta, Distrikta Brčko i Bosne i Hercegovine“. Nema tu puno dalje priče o nadležnostima, odnosno odgovora na pitanja poput onih da li se sad ta krivična djela brišu iz entitetskih zakona, da li će se borba protiv terorizma i trgovina ljudima s ciljem prostitucije, npr. izbaciti iz opisa posla Policije Republike Srpske, te da li će Sud BiH sad biti isključivo nadležan za ta djela... Ali, to je već previše suštine za ovako neozbiljnu formu.

U svakom slučaju, mutna su to posla i svaka čast našem predsjedniku da je to primijetio i ne da. Ali... šta mu je sa strankom??

Redom Milorad Živković, Drago Kalabić, Slavko Jovičić i Lazar Prodanović  u drugom čitanju glasali su ZA Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Saša Bursać i Boško Tomić bili su suzdržani. Milica Marković i Dušanka Majkić su jedini članovi SNSD-a koji su bili protiv prijedloga izmjena Krivičnog zakona BiH u to neko kasno nedoba 28. maja 2014. I to je bilo dovoljno da izmjene prođu Predstavnički dom.

Istina, predjednik Republike Srpske ogradio se od poslanika koji su glasali za izmjene Krivičnog zakona BiH i to su mediji napisali. Ono što nisu napisali je da se predsjednik SNSD-a ogradio od poslanika iz svoje stranke.

E, sad... ja sam maliciozna što pitam:

  1. Kakav je to novi nalet demokratije u SNSD-u (nije da se prije nije dešavao)?
  2. Šta je ideja glasanja SNSD-a u Predstavničkom domu? Da SNSD ne bude (sasvim) kriv za stavljanje BiH na crnu listu?
  3. Šta je ideja najave (ne)glasanja srpskog kluba u Domu naroda? Da SNSD Krivični zakon BiH prenese malo u političku arenu u Republici Srpskoj i krivicu za prenos nadležnosti i centralizaciju BiH nabaci na leđa Mladenu Ivaniću i Ognjenu Tadiću (nesnalažljivoj opoziciji – PDP, SDS) i Dragutinu Rodiću (DNS - ne baš tako poslušnom koalicionom partneru)?
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog