Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Samo samoupravljanje Borac spašava

Ovih dana smo svjedoci beskorisnosti domaćih političara (skoro svih i na svim nivoima), ali i domaćih institucija. Ta beskorisnost, bahatost i bezobrazluk su epskih razmjera. Ali to je sve odavno poznato i trebale su nam poplave da nam to još jednom potvrde.

Ali nećemo o poplava već o fudbalskom klubu Borac iz Banjaluke. Zašto Borac, pitate se?

Zato što gubi od Travnika, zato što se u njega priziva detektor laži i zato što tokom utakmice u svojoj dnevnoj sobi sve češće čujem skandiranje “Uprava napolje!!!”

Ali pođimo redom.

Fakti

Dugovanja FK Borac su oko 16 miliona KM, i to:

1. Poreska uprava Republike Srpske 9 miliona,

2. Elektrokrajina 3 miliona,

3. Ostali 4 miliona.

Realno, sadašnji Borac će prije propasti nego što će vrati ove dugove i bilo bi sasvim logično da se dugovi prema državi i javnim preduzećima otpišu za vijek vjekova.

Brojke

Prema nekim procjenama ljudi koji su se bavili Borcem u proteklim vremenima za funkcionisanje ovog kluba i da bi odigrao i poneku utakmicu u “Evropi” Borcu je potrebno oko milion maraka.

To znači da je potrebno da 199 991 stanovnika grada Banjaluke donira 5 KM i da se skupi dovoljno novca ne samo da Borac nesmetano funkcioniše, već i da ima sopstvenu školu fudbala. Ako ovaj million maraka podijelimo na 50 000 banjalučkih porodica bilo bi potrebno da svaka porodica na godišnjem nivou donira 20 KM ili 25 000 porodica po 40 KM.  Morate priznati da to nije veliki novac.

Ovdje se ne rečunaju donacije potencijalnih sponzora.

Slova

Da bi se sve ovo desilo i da bi bilo po zakonu treba da se donese Zakon o sportu u Republici Srpskoj. Naravno Vlast, s kapitenom SNSD-om i veznim igračima DNS-om i Socijalističkom partijom će nam obećati zakon u zamjenu za novi četvorogodišnji mandat, dok će uspjeh biti ako opozicija ovaj problem prepozna kao važan, a tek onda će da zauzme stav.

Konačno rješenje, samoupravljanje

I dok sam gledao kako se građani sami organizuju da bi spasili sopstvene živote i živote svojih sugrađana pade mi na pamet da je rješenje u samoupravljanju. Iz “Borca” se mora izbaciti politika i “zaslužni građani” i dovesti ljude koji će voditi ovaj klub profesionalno i transparentno. Prikupiti taj million maraka, što ne mora biti veliki problem. Vratiti povjerenje u ovaj klub i učiniti ga atraktivnim za prosječnog navijača koji će nedjeljom popodne sa djetetom doći da uživa u utakmici. Otvoriti pionirsku i omladinsku školu fudbala i skloniti djecu sa ulice.

Učiniti ovaj klub samoodrživim i na kraju ga prodati nekom dobrom gazdi za još bolje pare ili ako vam se to ne sviđa nastaviti sa samoupravljanjem. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog