Cara Dara

Baba meteoropata

Baba je uglavnom imala refleksiju na sve je što je smatrala bitnim. Bogatog rječnika, pronicljiva i očigledno sa prirodnim darom za pripovjedanje, nije imala nikakav problem sa slikovitim prikazivanjem bilo čega pa tako ni fizičke boli.

Kad je babu boljelo? Pa kod promjene vremena. Logično. Babu je žigalo, probadalo, presjecalo, podbačalo i nosalo pred kišu, odnosno prevrijemu (riječ koju stariji narod u Bosni koristi kad se mijenja vrijeme) ili na mijenu (znamo da su babe bića koja su na poseban način povezane sa Mjesecom).

Zbog nestabilnih vremenskih prilika (ovo govorim glasom Zorana Vakule :)), sjetila sam se babe i njenih sintagmi koje je ona obično koristila kad je prevrijema ili mijena da bi dočarala nivo svojih fizičkih reakcija na iste. Baba bi onda znala reći:

“Žiga me sa lijeve strane. Peče, peče, k’o da hiljadu igala kroza me prolazi. Evo ovdje.” Onda bi obično zadizala majicu da pokaže lijevu stranu.
“Glava danas k’o da nije moja. Samo kljuca, evo ovdje, k’o da je živa rana.” Pa bi pokazala na bolni dio glave koji bi najčešće bio liječen oblogom od prepeke (rakije).
“Dajo, ja ne znam šta je meni danas. Otišla sam u špajz i stala na sred i sve gledam oko sebe, ne znam po šta sam krenula. Samo me nosa.” Pa bi umjesto zaključka ovu priču obično zaključivala nenajavljenim prebacivanjem teme. Obično bi pojačala ton TV-a jer bi zapazila nešto jako interesantno i vrijedno pažnje.
“Sedmi živac mi je danas proradio. K’o da me nožem probada.” Pa bi onda pokazivala mjesto sedmog živca. (Negdje u predjelu cijelog tijela.)
“Bože, danas sam k’o tuče. Glava sama pada.” Znala bi reći baba, dočaravajući svoju pospanost.
…i na kraju univerzalna pritužba koja je važila i za mijene i prevrijeme i bilo kakvu fizičku nespremnost:

“E, brate dragi, sve me boli k’o da sam od govana sljepita.” Baba je bila Slavonka što se često moglo vidjeti kroz njen govor.
E tako vam je govorila baba. Ovo je bio mali pregled babinog repetoara kao odgovor na sve nemaštovite žalbe na ovo vrijeme.

Čuj, smorena!? Pih! Kao da mi to nešto govori.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog