Emil Vlajki

Teorija zavjere ili obojena revolucija?

U zadnje vrijeme su učestali napadi SDS na instituciju Predsjednika Republike, i posebno na mene, od strane predsjednika SDS (!?), gdje se insinuira da sam „na Dodikovim jaslama“, i to u više navrata (ne bi bilo loše da je tako), kao i da iznenada „srbujem“ (knjiga „Demonizacija Srba“ koja je službeni dokument Haškog tribunala i na koju se pozivaju haški optuženici, izišla je na engleskom 2001., kada nisam ni znao da ću se ikada više vratiti na ova područja).

Kao potpredsjednika Republike, mene ove gluposti ne zanimaju; u ove četiri godine navikao sam da moju građansku orijentaciju bezobzirno napadaju Bošnjaci, Hrvati i Srbi. S druge strane, a u istom svojstvu, dužan sam da ponovo upozorim javnost na niz indikacija koje govore da je opozicija paktirala sa radikalnim bošnjačkim strujama i sa dijelovima međunarodne zajednice koji su RS i Srbe do sada bombardirali, ucjenjivali i satanizirali, a to radi sve u želji da ruše Milorada Dodika. Ne vjerujem da su oni, svjesno, kao što neki tvrde, izdajnici. Mnoge iz opozicije koje poznajem, imaju u mnogo čemu pravo kada se radi o kritici pojedinih aspekata našeg socijalnog i ekonomskog stanja. Ali odgovorno tvrdim dvije stvari:

1. Njihovo paktiranje sa Đavlom vodi faktičkom uništenju Republike Srpske;
2. Njihov strateški način djelovanja je apsolutno pogrešan i on je, u smislu gore navedene rečenice, protiv interesa Republike Srpske.

A sada, nekoliko krupnih indikacija kada se radi o paktiranju sa Đavlom.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da su se odnosi SDS-a sa američkom Ambasadom poboljšali u toku mandata Patrika Muna, te da je uspostavljena korektna saradnja.
On je izrazio očekivanje da će SAD razmotriti odluku iz 1993. godine o sankcionisanju ove partije i dovesti odnos sa SDS-om na nivo koji imaju sa drugim strankama.
Bosić je naglasio da nema pomaka oko pitanja koja najviše interesuju SAD – vojna i državna imovina i provođenje odluke “Sejdić i Finci”.
Ukoliko ostane ovakva situacija do oktobra, BiH će biti proglašena nemogućnim slučajem.

a. Politički lideri su izabrani da provode volju građana koji su ih birali, tako da se svaki sistem može srušiti i promijeniti ako se ne poštuju te želje, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrik Mun televiziji BN.

*Ako se zna da BN podržava opoziciju, da je duša te koalicije SDS sa kojom SAD imaju korektne odnose, onda se može izvući zaključak da je pozivanje Muna na rušenje poretka upereno protiv SNSD i Dodika.
*Žaljenje SDS što se ne rješava pitanje vojne imovine, znači navijanje za NATO. Pošto BiH nikada neće ući u EU, kao ni Turska, onda je ovakva pozicija SDS krajnje upitna.
*Nakon uspostave „korektnih odnosa“ sa SAD, prvo je jedan bivši predsjednik RS uskočio „iz zatvora“ u ministarsku fotelju, zatim su deblokirana sredstva SDS, pa su smijenjenim poslanicima SDS skinute kazne ( i tko zna što još, E. V.).

Danas će u Sarajevu biti održana konferencija narodnjačkih stranaka u organizaciji predstavništva Zaklade Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji pod nazivom „Europske vrijednosti i europski identitet: kompas za političku suradnju u Bosni i Hercegovini“.
Protokolom je predviđeno da predsjednici SDA, HDZ-a BiH, PDP-a, HDZ-a 1990 i SDS-a potpišu izjavu u kojoj su sadržana osnovna načela i ciljevi djelovanja EPP-a.
Svojim potpisom na ovaj dokument Izetbegović, Čović, Ivanić, Raguž i Bosić žele istaći da će saradnja i međusobno poštovanje biti osnova budućeg zajedničkog djelovanja. Izražavajući čvrsto opredjeljenje BiH za EU-integraciju stranke se obavezuju da će na temelju evropskih vrijednosti težiti zajedničkom ostvarenju postavljenih ciljeva.

*“Međusobno poštovanje“, Bakir Izebegović: “nikada se ne smije izgubiti iz vida da je entitet RS nastao agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata i da nema nikakve pravne, historijske i moralne preduslove za ostvarenje zahtjeva za eventualnom samostalnošću”.
*Ista osoba: „Pobjeda Erdogana je i pobjeda milijardu muslimana kao i Sarajeva“.
Moja poruka toj osobi: Ni Hrvati ni Srbi tako ne misle, a Sarajevo je glavni grad sva tri konstitutivna naroda i ne može se zloupotrebljavati kao simbol BiH.
*Pitanje: Kako SDS, PDP, uopće mogu pristati da paktiraju sa jednom takvom „narodnom strankom“ koja želi islamizaciju čitave BiH???

Predsjednik SDS na FPN u Sarajevu:
Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) je na tribini o temi “Aktuelna politička situacija u BIH”, održanoj na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu kazao kako se ne vidi mogućnost da se entitet Republika Srpska odcijepi od Bosne i Hercegovine iako, prema njegovom mišljenju, “skoro 90 posto stanovnika RS-a bi to željelo”.

*Zna predsjednik SDS da SAD i EU to ne žele. Ali on isto tako zna da jedna pretežno muslimanska zemlja nikada neće biti primljena u EU.
On je, prema tome, tamo otišao da im kaže kako on spada među 10% onih Srba koji su za jedinstvenu BiH, te da bi, konsekventno tome, Bošnjaci morali podržati SDS prilikom ovih izbora.
Ustvari, mnogo konkretnije, ako parlamentarna većina u RS bude ovisila o bošnjačkim poslanicima, onda je SDS spreman da s njima napravi koaliciju, i da tako preuzme vlast.
Da li je to u korist Republike Srpske?

Još nekoliko crtica:
Srebrenica - Odbornici SDS-a u Skupštini opštine Srebrenica glasali su za prijedlog bošnjačkih odbornika da u opštinskoj administraciji budu spojene srpska i bošnjačka služba za boračko-invalidsku zaštitu, što je izazvalo nezadovoljstvo među veteranima Vojske RS.
Odbornik SNSD-a Željko Mandić kaže da je zbog ovog prijedloga na sjednici došlo do burnih reakcija i da ga odbornici te stranke nisu podržali, a da su napustili sjednicu kada su vidjeli da zbog podrške SDS-a ne mogu spriječiti njegovo usvajanje.
Predloženo je da predstavnik Armije RBiH, koji daje podršku i savjete o pravima njihovih boraca, bude zajedno u kancelariji sa službenicima za boračka pitanja pripadnika Vojske RS. Mogu samo da pretpostavim šta se sve može dogoditi kada te službe budu spojene. Rane su još svježe, a posebno u Srebrenici. To bi značilo i da su borci Vojske RS, čiji sam pripadnik, i Armije RBiH u istoj evidenciji - kazao je Mandić.
Srebrenica - Bošnjački odbornici u Srebrenici uspjeli su juče da uz pomoć SDS-a smijene predsjednika Skupštine opštine Radomira Pavlovića iz SNSD-a.

A sada o „obojenoj revoluciji“; već evocirane činjenice:
*Britanski vojnici sa bornim kolima ušli su u BiH kako bi, navodno, omogućili poštivanje rezultata oktobarskih izbora.
*Na Manjači se obučavaju pripadnici Armije BiH da se suprotstave građanskim nemirima.
*Od strane nevladinih organizacija izvršen je napad na policiju RS, osnovnu fizičku odbranu RS kao, navodno, najkorumpiranije u regionu.
*“Savez za promjene“ je istovjetan naziv opozicione koalicije protiv Miloševića koji je srušen državnim udarom, a pod rukovodstvom međunarodne zajednice.
Primjedba: Vidljiva je (po mom mišljenju) koordinacija sva četiri faktora: MZ, NVO, Bošnjaka i opozicije.

Generalna hipoteza 1: Opozicija će, samo u slučaju ako ne bude mogla formirati parlamentarnu većinu u RS (mjesto predsjednika RS nije previše važno bez parlamentarne većine), pokušati rušenje sadašnje vlasti.
Generalna hipoteza 2: Opozicija, posebno SDS, se STRATEŠKI vara ako misli da će moći održati samostalnost RS unutar BiH. Jedina šansa za ovaj entitet je njegovo ubrzano osamostaljivanje i, konačno, samostalnost kako bi Republika Srpska imala stvarne šanse da uđe u Evropsku Uniju.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog