Cara Dara

Pravo vrijeme za neraspoloženje

Evo napokon kišnog i maglovitog, takozvanog ružnog vremena. Nije ga dugo bilo. Nije to vrijeme za poželjeti. Sasvim opravdano. Zbog prirode stvari a i sopstvenog sastava materijala, solarna energija mi je često presudna za ugodan osjećaj, da ne kažem, dobro raspoloženje. Pošto je tek novembar, a ne bih baš da oslanjam na ovu poremećenu klimu i nadam se da će uskoro opet biti toplo i sunčano kao u septembru, vrijeme je za mentalnu pripremu za ovakav period narednih mjeseci.

Dakle, šta pomaže kod ružnog vremena?

Evo nekoliko praktičnih savjeta:

Zamislite da živite u Švedskoj, Norveškoj ili npr. Danskoj. Koju god sjevernu zemlju da izaberete, nećete pogriješiti. Bitno da je to naš bosanski, emigrantski san. Kad već ustaješ ujutro, po mraku i kiši, šta će ti ideja da to radiš zbog nekih par stotina maraka? Šved-ska! Biće vam odmah bolje jer znate da sa njihovom platom možete otići na godišnji gdje želite. Kupićete sunce za koji mjesec na primjer u Portugalu ako vam se baš hoće. Nemojte samo otići predaleko pa postati nadrndani zbog ogromnog poreza koji “imate na svoju platu”. Imamo mi tu osobinu da pljujemo redom. Šta vam je Švedska kriva? Da nije tog poreza, ne bi ni do Portugala tako lako stigli.

Zamislite da ste superheroj, gerilac, avanturista. Dok oblačite i pakujete sve što vam je potrebno za ružno vrijeme, nije loše zamisliti da ste na nekom superodgovornom, eventualno supertajnom zadatku. Kad se sjetite da živite gdje živite, tako vam nekako i dođe.
bear-gyrlls-2

Nabavite opremu kao da ste superheroj. “Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća.” je norveška izreka. Opet oni. Ako vam ne ide od ruke da se zamislite da gore živite, sjetite se bar ove izreke. Obuća i odjeća za ovakvo vrijeme je presudna da se osjećate ako ne dobro, a ono bar bolje. Razlika između suvih i mokrih nogu je ogromna. Ne morate je dokazivati na svakom pljusku. Na kraju, ako ove godine niste kupili gumene čizme, nikad ni nećete.

Ako vam je sve ovo pobrojano glupo, dosadno i bez smisla, mrdnite dupetom! Ajmo vani! Gužva u saobraćaju? Par kapljica na patikama? Magla? Baš da vidim kako će vam to smetati kad napravite par kilometara pješke pa uđete u kući sretni i zadovoljni jer ste napokon na suvom i toplom. Ne da vam se? Povedite nekog.
U slučaju da do sada niste bili u pješačkim vodama i da vam je teško da pogotovo po ovakvom vremenu mijenjate navike, onda vas molim, ostanite u mračnom raspoloženju. Zaobilazim vas u velikom krugu… pješke… u gumenjacima i kabanici…crvenog nosa i suvih noguA #hodajsamnom.

preuzeto sa: karadara.net

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog