Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Poslanica poslanicima bogotražiteljima

Poslanici Republike Srpske,

Zašto polažete zakletvu u crkvi, ako smo mi sekularno društvo? Zašto polažete zakletvu u crkvi, kada ste već položili zakletvu u Parlamentu Republike Srpske? Koja je zakletva za vas važnija i koja ima veću težinu? Imajte na umu da je Bog odavno izabrao svog poslanika, a vas je izabrao narod: vjernici, agnostici, ateisti, a vjerovatno i poneki nevjernik (Bošnjak ili Hrvat). Ako dođe sudnji dan svi ćemo odgovarati pred Bogom, a do tada morate da odgovarate ljudima koji su za vas glasali, koji su vas birali i zakonima pred kojima bi trebali biti svi isti.  

Kada ste već bili u crkvi da li ste jedan drugom oprostili što ste izdajnici, strani plaćenici, papci, lopovi, kriminalci i sve ostalo kako jedni druge “čašćavate” u Parlamentu Republike Srpske, na konferencijama za medije, TV emisijama i novinama.

Ako niste, zašto ste se zaklinjali u crkvi?!!

Hoćete li biti  bolji, tolerantniji, pošteniji, iskreniji i vredniji samo zato što vas je pop poškropio svetom vodicom?

Ako nećete, zašto ste se zaklinjali u crkvi?!!

Da li ćete se pridržavati 10 Božijih zapovjesti ili će odanost lideru, partiji, tajkunima i lični interes i dalje gospodariti vama? Hoćete li sutra prijaviti sve nekretnine koje posjedujete vi i vaša porodica, hoće li svi vaši prihodi biti javni i dostuni javnosti? Da li ćete, ako budete imali saznanje, prijaviti svoje partijske kolege za nepotizam, korupciju, partijsko zapošljavanje ili zloupotrebu položaja?

Ako nećete, zašto ste se zaklinjali u crkvi?!!

Hoćete li otkriti sve masove grobnice u kojima leže nestali hrvatski i bošnjački civili iz proteklog rata? Hoćete li vratiti penziju Havi Tatarević kojoj je neko u ime Republike Srpske ubio šest sinova i muža. Hoćete li u julu otići u Srebrenicu?

Ako nećete,  zašto ste se zaklinjali u crkvi?!!

Bogotražitelji, nismo vas birali zbog carstva nebeskog, već da bi rješavali probleme zemaljske (posao, plate, zdravstvo, školstvo, natalitet, odlazak mladih ljudi, korupciju i kriminal). Vaša vjera je vaša stvar, a nama danas treba pamet, rad, poštenje i odgovornost.

Bogotražitelji, niste tu da bi nas uveli u carstvo nebesko, već u Evropsku uniju. Ne očekujemo od vas da vodu pretvorite u vino, ali očekujemo strane investicije.

Neimari naše budućnosti nismo vas birali što ste nam obećavali crkve i manastire, već fabrike, bolnice, škole i puteve. Imajte to na umu. Ako postite to je vaša stvar, ali ne smijete dozvoliti da narod gladuje umjesto vas. Veoma dobro znamo da živimo u “dolini suza” i ne morate nas na svakoj sjednici Narodne skuštine Republike Srpske na to podsjećati. Molite se za sebe, za nas radite.

I da, ne može se biti malo vjernik. Vjernik ili jesi ili nisi. Ako ste iskreni hrišćani onda za vas ništa ne znači nečija nacija, boja kože i sl., jer i Sejdić i Finci su vaša braća nastala od čovjeka Adama i čovječice Eve. Naravno, vjerovaćete i da su muškarci superiorniji od žena, jer Eva nastade od rebra Adamovog. Imaćete problem sa evolucijom i vjerovaćete da su ljudi i dinosaurusi živjeli u isto vrijeme. Ali to su već nebitne metafizičke začkoljice.

I zapamtite lakše je kamili da prođe kroz iglene uši, nego da poslanik uđe u carstvo Božije, jer tamo ne važe kompenzacioni mandati.

Amin

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog