Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Socijaldemokratija sa zadahom rasizma

U srijedu, 10. decembra, je obilježen Međunarodni dan ljudskih prava. Tada su 1948. godine  Ujedinjene nacije usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava jedinstvena i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Istog dana je SNSD izdao saopštenje u kojem tvrde da je “Ivanić izabran zahvaljujući izbornom inženjeringu”, u kojem se kaže “Potpuno je tačno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić došao na tu funkciju zahvaljujući glasovima Bošnjaka u izbornom inženjeringu skrojenom u kuhinji bošnjačkih političkih partija i jednog dijela međunarodne zajednice.”, a potom “Da su Bošnjaci Ivaniću donijeli pobjedu, uprkos njegovom ponovnom pokušaju da to ovih dana demantuje, najbolje govore činjenice, odnosno podaci Centralne izborne komisije o potvrđenim rezultatima Opštih izbora 2014. godine za člana Predsjedništva BiH. Prema tim podacima Ivanić je pobjeđivao sa visokim procentima u biračkim sredinama sa većinskim bošnjački stanovništvom, poput mjesta Sućeska, Jeleč, Blagaj, Japra, Urisići, Čajire, Večići, Grapska Gornja, Hotočina, Pećnik, Hambarine, Biščani, Rizvanovići, Kozaruša, Liplje, Vrbanjci, Kaldrma, Međeđa, Srednja Trnova, pa i u rodnom mjestu Nasera Orića Gornjim Potočarima i drugim mjestima.”

Ovo je kasnije detaljnije i vulgarnije razradio Rajko Vasić u svom članku „Mladen Ivanić pripadnik specijalne jedinice džamijskih listića“. U njemu se kaže „Dabome. Svi glasovi su glasovi. I izborni rezultat ne poznaje otiske prstiju. Ali za jednog političara je bitno da li su svi glasovi njegovi glasovi ili su priručni jednokratni alati izbornog inženjeringa. U Ivanićevom slučaju, ogromna većina glasova koje je dobio i kojima je pobijedio, nemaju validnost njegovog biračkog tijela. On je legalno izabran ali njegov legitimitet ne da nije upitan već ne postoji.“

Poštovana gospodo iz SNSD imato potpuno pravo da analizirate izborne rezultate kako hoćete i koliko hoćete. Imate pravo da budete ljuti što su Bošnjaci glasali za Ivanića, a nisu za Cvijanovićku.

Imate pravo da o tome govorite unutar stranke koliko hoćete i koliko vam obraz dozvoljava, ali nemate pravo da:

 

  • Omalovažavate Ivanića ili bilo koga drugog zato što su za njega glasali Bošnjaci.
  • Omalovažavate Bošnjake iz Republike Srpske zato što su glasali za Ivanića ili bilo kog drugog političara.
  • Stvarate strah kod Srba iz Republke Srpske od učešća Bošnjaka u političkom životu Republike Srpske.
  • Stvarate klimu u kojoj svako ko nije sa vama jeste protiv Republike Srpske.
  • Umanjujete vrijednost bošnjačkih glasova u odnosu na srpske.
  • Afirmišete politički rasizam kao nešto što je normalno i neophodno da bi se sačuvala Republika Srpska.
  • Blatite ideju socijaldemokratije svojim vulgarnim nacionalizmom.

I na kraju imajte na umu da Ustav Republike Srpske kaže:

 

•     Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici Srpskoj.

•     Građani Republike su ravnopravni u slobodama, pravima i dužnostima, jednaki su pred zakonom i uživaju istu pravnu zaštitu bez obzira na rasu, pol, jezik, nacionalni pripadnost, vjeroispovijest, socijalno porijeklo, rođenje, obrazovanje, imovno stanje, političko i drugo uvjerenje, društveni položaj ili drugo lično svojstvo.

•     Zajamčena je sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja.

•     Građanin koji je navršio 18 godina života ima pravo da bira i da bude biran. Zajamčena je sloboda političkog organizovanja i djelovanja u skladu sa zakonom.

•     Zabranjeno je političko organizovanje i djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije, narušavanje integriteta Republike, kršenja Ustavom zajamčenih sloboda i prava i raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog