Marko Knežević

Trn u oku: Raspeće

Referendumski izbori ZA i PROTIV, doveli su do nove srpske podjele, kao da nismo dovoljno podijeljeni i bez njih. Ovo malo Srba u Republici Srpskoj sada ima dvije frakcije upropašćivača, pardon čuvara, dugogodišnje ustoličene vlsti u Banjoj Luci, i ove nove, svježe ustoličene u Sarajevu.

Počela je mrtva trka za očuvanje svekolikog srpstva sa ove strane Drine, jedni unose badnjake i prave prijeme, drugi dovode patrijarha... Sve u svemu, da ne bude zabune, mi plaćamo ceh. Skup ceh jeftine politike. Ali valjda smo i mi jeftini ljudi, jer godinama unazad nas tako lako kupuju, što našim parama, što praznom pričom.

I ne libe se oni pljuvati sa svojih tronova, sa željom da dobace do drugog trona, ali svjesno ili ne, bez dovoljno snage, ta tjelesna izlučevina pada po narodu, razapetom između i okolo.

Sada jedna strana bojkotuje drugu, i obrnutno. Na obje strane se saveznici traže u dojučerašnjim neprijateljima. A mi, vjerni podanici smo isti, ćutimo i gledamo šta smo izabrali. A birali smo tako, da oni, i jedni i drugi, imaju legitimno pravo da se ponašaju kako se ponašaju.

Tako razapeti na dvije strane, kao onomad Isus u Jerusalimu, ekser u Banjoj Luci, ekser u Sarajevu, trpimo naše poslednje muke i čekamo Veliki Petak, kraj naših muka, a ko zna, možda nam se u nedjelju desi i Vaskrsenje. A postimo dugo.

Ili griješim, možda nas badnjak i patrijarh spase.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog