Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Šta zna dijete šta je legitimitet?

19 i 30h patrijahalna porodična idila u stanu Puhala. Žena, majka, kraljica pravi pitu za večeru, dok sin Kosta od lego kockice pravi srpsku zastavu, ali se ljuti jer nikako ne može da stavi ocila na nju. Milica oblači maskirnu uniformu Barbiki koja bi trebala biti bolničarka u Debaljcevu. Ja gledam Dnevnik RTRS-a u kojem predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović  izjavljuje “da prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić i potpredsjednik FBiH Milan Dunović NISU LEGITIMNI predstavnici Srba”.

Milica: Tata?

Ja: Molim.

Milica: Šta znači legitiman?

Ja: Molim?

Milica: Šta znači legitiman?

Ja: To ti je latinska riječ i znači zakonit, pravedan, opravdan, pravilan.

Milica: Ali tata zašto bi pravi Srbin koristio latinske riječi, pa valjda imamo za to našu riječ ili barem rusku ili grčku?

Ja: Milice nije to važno, važno je da se razumijemo.

Milica: A kako izgleda legitimno izabrani Srbin?

Ja: To je Srbin kojeg je izabrala politička partija koja je na vlasti u Republici Srpskoj, osveštala  Srpska pravoslavna crkva i ukaže se na RTRS-u kao takav.  

Milica: Sve to…?

Kosta: Ja ga zamišljam onako visok, jak, sportski građen, sa plavim očima, oštar ali pravedan, zna šta neće, ali ne i šta hoće. Navija za Srbiju, sanja Rusiju, raduje se Đokovićevim pobjedama kao svojim, najviše koristi tri prsta: palac, kažiprst i srednji prst....

Ja: Stani sine Kosta to nema veze sa izgledom i ponašanjem, već kao što sama riječ kaže  zakonit, pravedan, opravdan, pravilan. On je na zakonit način izabran da predstavlja Srbe.

Kosta: Za mene je jedino čika Dodik legitiman predstavnik Srba iz Republike Srpske.

Milica: Kosta ne lupetaj, kako je Dodik legitiman predstavnik Srba kada je za njega glasalo 24,9% građana Republike Srpske s pravom glasa? Znači jedna četvrtina glasača je njemu dala legitimitet da predstavlja sve građane Republike Srpske. To nije pravedno?

Kosta: Za Dodika su glasali samo pravi Srbi, a za ovu dvojicu i Srbi i neki drugi.

Ja: Ali Milice možda to nije pravedno ali takav je zakon i to je demokratija?

Milica: Jel to znači da ovaj Tadić i Dunović nisu izabrani po zakonu?

Ja: Naravno da su izabrani po zakonu, ali...

Milica: Pa tata, ako su oba izabrana po zakonu zašto je jedan legitiman, a drugi nije?

Ja: E to ti je Milice sad politika.

Milica: Pa jel u politici ne važe zakoni za sve?

Ja: Ma važe, ali ...

Milica: Skontala sam, kad počne politika prestaje logika.

Ja: Ali ...

Milica: A jeli legitiman znači i pravilan?

Ja: Da.

Milica: Pa možda su Tadić i Dunović nepravilni Srbi?

Ja: Pa ne znam?

Milica: A jesmo li mi pravilni Srbi?

Ja: Pa ne znam, to je deško definisati?

Milica: A kako se postaje pravilan Srbin?

Ja: Nemam pojma, to moraš pitati ove koji tvrde da znaju koji su Srbi nepravilni.

Milica: Ali tata ti ne znaš ni šta je legitiman Srbin, ni šta je pravilan Srbin, ti ništa ne znaš!

Ja: Milice, pravi Srbin legitimitet osjeti stomakom, a ne razumom. Legitiman je onaj Srbin koji u tvom stomaku izazove leptiriće, a ako izazove grč onda nema šanse da je legitiman.

Kosta: Aha.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog