Cara Dara

Kad je vrijeme za razvod – test


Dobijanje djeteta je izazov za cijelu porodicu.

Kad dobijete dijete sve se promjeni.

Koliko puta ste čuli ili pročitali tako nešto? Bezbroj. I to je istina. Istina je i da će vas od previše alkohola boljeti glava. Kasnije se ispostavi da ta glavobolja može potrajati i dva dana i da vam bude muka i da ne možete jesti ta dva dana. Sitnica. Isto je i sa dobijanjem djece.

Kasnije tek saznate da malo umrete kad vam dijete prvi put ima temperaturu. Da puno umrete kad vidite kršenje sa već nekog komada namještaja. Da mislite da nećete preživjeti ostanak u vrtiću…to je sve, znate, izazov.

Isto tako, partner je sa vama u tom izazovu. I niko vam ne kaže da on neće biti uvijek tu da vam olakša stvari. Naprotiv, dosta vremena je tu čisto da vam oteža. Nije to njemu pimarna svrha u životu, ali tako jednostavno bude.

I to je obostrani posao – da jedno drugom idete na živce, da se ne možete gledati, da se razilazite na početku rečenice, pogleda, radnje. Da počnete razmišljati da je on (ili u njegovom slučaju ona) na ovoj planeti da vam zagorča život i da je to jedino šta ga raduje iako vam to nikad neće priznati. Da to dođe do te mjere da se pitate zašto ste zajedno i da ako je to zajednički život i brak, da vam to i ne treba. Razvod djeluje kao jedino pametno rješenje.

Prije nego što se razvedete, pokušajte odgovoriti na ova pitanja preuzeta sa divorcesupport.about.com

    da li ste svoje lične ciljeve stavili na čekanje;
    da li ste izolovani od svojih prijatelja i porodice;
    da li ste ograničeni da radite ono što vas zabavlja;
    da li ste promjenili svoj sistem vrijednosti i uvjerenja;
    da li stalno kukate i nabrajate da nešto želite i trebate;
    da li stalno opravdavate ponašanje svog supruga/supruge;
    da li se osjećate kao da morate hodati po jajima;
    da li živite u strahu od zlostavljanja;
    da li ste zanemarili sebe kao individuu;
    da li stalno brinete o problemima u braku;
    da li stalno preispitujete sebe zašto ste još tu.

Ako ste na većinu pitanja odgovorili potvrdno, vrijeme da se razvedete ili

samo imate malu djecu :)

Probajte još jednom odgovoriti na pitanja ali umjesto partnera u fokus stavite djecu pa ćete vidjeti šta ćete dobiti.

Lični ciljevi su vam na čekanju, prijatelje i porodicu viđate mnogo rijeđe nego prije, ne izlazite i kad imate vremena jer ste željni sna, dijete vam je odjednom na prvom mjestu, često kukate kako vam treba više viđanja sa prijateljima i članovima šire porodice i kako biste platili da možete izaći u provod kao nekad. Kad sve to isto čujete od supruga, jednostavno to opravdate djetetom i poslom. Često hodate po jajima jer neko spava u kući a cijenite taj mir više od ičega, farbate se i fenirate kad uštinete vremena, čitate dva lista knjiga sedmično, brinete o računima, vrtićima, vakcinama i opštem stanju u društvu, zazirete od zlostavljanja u vidu kreveljenja kad vaše čedo ne dobije šta želi ili kad vas budi u sred noći da gledate crtani i na kraju se pitate – pa od kud ja u svemu tom?!

Razvod, moliću – od svog mozga.

p.s. Najveći broj razvoda se dešava u prve četiri godine braka. Ovaj tekst se nadovezuje na moj stari tekst Idelana slika početka majčinstva – predrasuda koj košta

preuzeto sa karadara.net

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog