Damir Delić Đuljić

Sastav organizovane nekriminalne grupe potrebne da bi normalni i pošteni građanin BiH ostao bar normalan

Organizovane kriminalne skupine su stvar čovjekovog izbora da zajedno sa društvom radi posao koji je kažnjiv ako vas uhvate, izvedu pred sud i bez razumne sumnje dokažu da ste se bavili kriminalnim aktima i tako nezakonito zarađivali novac ili privilegije. Vještina interpretacije zakona je advokatski izazov, a vještina preživljavanja svakodnevni građanski izazov. Zakon ne poznaje sankcije za organizovane nekriminalne grupe, i iz iskustva vlastite borbe za uspjeh, slavu, bogatstvo i nedodirljivost, poput Oprah Winfrey, donosim listu vrlo korisnih zanimanja za organizovanu grupu bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine koji je normalan i pošten, a u svakom slučaju bi želio ostati normalan.

Član nekoliko glavnih odbora (1 izvršilac). Članstvo u nekoliko glavnih odbora znači i raspolaganje resursima Upošljavanja i Zapošljavanja, pa je to polazna tačka za uplaćivanje doprinosa i redovnih plata. Članovi nekoliko glavnih odbora hoće da budete lojalni, diskretni, učtivi pri pozdravljanju poslije džume namaza i da im redovno čestitavate praznike i rođendane. U međuvremenu – znat ćete ako trebaju vašu pomoć.

Hodža (1 izvršilac). Da nešto prouči ako vam krene po zlu, da se Bogu moli za vas i nauči na vodu koju ćete popiti. Možete i vi nešto proučiti, ali hodžino se bolje prima.

Osnivač više nevladinih organizacija (2-3 izvršioca). Osnivači nevladinih organizacija imaju informacije o tome šta je u toku, šta nadolazi, i gdje će se slivati vodopadi evropskog novca za Bosnu i Hercegovinu, koji ne proizvode energiju, ali su lijepi i trebaju svoje lokalne partnere. Osnivači nekoliko nevladinih organizacija vas mogu zaposliti, oženiti ili udati, poslati na studije u Japan ili u 24 sata naći način da iznajmite automobil, autobus, helikopter ili prekookeanski tanker.

Završavač poslova (neograničeni broj izvršilaca). Završavač poslova zna kada Semiću dolazi meso, zna kada je otvorena „Žuta greda“, kad je promijenjen kafe-aparat u kojem kafiću i koja mikrokreditna organizacija traži najmanje papira. Zna i nekoga u policiji, domu zdravlja, banci, psihijatrijskoj ustanovi i domu za nezbrinutu djecu. Uglavnom vam ne pomogne kada treba, ali ga obavezno zovete.

Jedan što kopča auto na laptop i gleda jesu li vraćeni kilometri, ali on neće da ih vraća.

Jaran u sarajevskom kantonu, za fiktivnu prijavu mjesta prebivališta (1 izvršilac). Zašto da objašnjavam, kada ga svi imate.

Taksista (1 izvršilac). Izvrsni slušaoci, taksisti služe za hitne vožnje, ali i „za ne daj Bože“. Od njih ćete najlakše kupiti oružje, stupiti u kontakt sa prostitutkama, izbrisati kazne sa vozačke dozvole i saznati druge značajne stvari poput informacija o korupciji u Opštini, sigurnosnoj situaciji u gradu ili hranidbenom lancu lešinara. Dobar taksista je oprezan, namazan i ultra-koristan.

Laborant zaposlen u laboratoriji Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (1 izvršilac). Džaba vam bilo čiji nalaz – kad u laboratorijama nema reagenasa. Možete zvati svaki dan od 12 do 14 sati, ali ako vam neko javi i sačuva reagense, možda i vi sačuvate dušu. U protivnom, imate izbor od nekoliko ilidžanskih privatnih zdravstvenih ustanova koje imaju reagense ali kažu da im nalazi nisu baš najprecizniji. Pa dobro, to je samo laboratorija, ne moraju oni biti precizni.

Rastjerivač utjerivača dugova (2 izvršioca). Nije bitno jeste li dužni, potrebno je prijateljevati sa dva rastjerivača utjerivača dugova. Ne morate biti nepošteni da bi vas našmrkani utjerivači dugova zapotjerali, a onda je korisno imati prijateljstvo sa nekim rastjerivačem: najbolje ratnim veteranom, prevejanim naoružanim mangupom, pucačem iz ratnog i mirnog perioda, osobom sa dijagnozom PTSP-a i iskustvom „ležanja“ u ludnici. Ako nemate sreću da upoznate takve, mogu vam pomoći i iskusni bokseri ili karatisti, pod uslovom da nisu sasvim lojalni sportskim zakletvama i izjavama.

Jedan što vodi naše ljude u Njemačku. Rade pa se vrate i onda uživaju.

Sa ovom konstrukcijom, život će biti lakši, a cijela je grupa zamjenjiva, samo je komplikovano. Morate naći jednog što pije na vikendicama političkih lidera u BiH.. Ali: oprez, to već nije neorganizovani kriminal.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog