Marko Knežević

Trn u oku – Obračun sa privredom

Reformska agenda i reformski zakoni, uključujući i najavljeni novi Zakon o radu, sve više produbljuju jaz između poslodavaca i svih ostalih. Računajući na malo jeftinih političkih poena većina političkih opcija se dodvorava Ranki Mišić i radničkoj glasačkoj mašineriji koja u Savezu sindikata vidi zaštitnika. Biti privrednik i poslodavac sve više postaje nešto loše, u javnosti te poistovjećuju sa nizom skaradnih likova, vlasnika sumnjivog kapitala koji su dobrim dijelom zaslužni za ekonomsko stanje u kome se nalazimo, a protiv kojih opet niko ne pokreće nikakve postupke.

Političke elite u ovakvoj postavci stvari ne vide ništa loše, jer će odane i lojalne privrednike stimulisati kroz poslove koje će im obezbjeđivati tamo gdje imaju vlast i gdje se pitaju, a oni koji im nisu odani, po njima, ne treba ni da postoje. Možda teza zvuči suludo, ali njima zdrava i jaka, politički neutralna privreda ne treba. Privrednici koje ne drže u šaci, a koji uredno uplaćuju plate i doprinose svojim radnicima, neće vršiti pritisak na te iste radnike da glasaju za njihovu političku opciju. Ti isti radnici, obzirom da uredno primaju platu za svoj rad – glasali bi po ličnom nahođenju i po principu realnosti, a to uglavnom znači da se slabi broj glasova političkoj opciji koja vlada na određenom području. Ovakavim principom se vode sve stranke na svim nivoima vlasti, i sve one imaju svoje favorite i svoje mrske neprijatelje.

Zadnji udar na privredu je kažnjavanje privrednih subjekata koji nemaju odobrenja, odnosno nisu platili naknadu za isticanje reklama na privrednim vozilima. Takvu uredbu imaju Banja Luka, Prijedor i Laktaši, iako je ona u suprotnosti za Zakonom o komunalnim taksama. Očigledno je bahato poslovanje i raspništvo vrhuški lokalnih zajednica otišlo u krajnost pa se na sve moguće, ali i nemoguće načine pokušavaju dopuniti kase. A koliko zdrave pameti nedostaje, govori samo podatak da na ovaj način u nekonkurentan položaj stavljaju svoje privrednike u odnosu na one koji dolaze iz opština gdje ova naknada ne postoji, a da o drugom entitetu i inostranstvu ne govorimo.

Očigledno je da je naša i politička i ekonomska situacija jedno veoma zapetljano vrzino kolo, koje dok se god ne razmrsi u potpunosti, teško da ostavlja mogućnost bilo kakvog napretka u bilo kom smjeru. Isto tako, teško je ne zapitati se, da li je odnos politike prema privredi takav zbog neznanja i nesposobnosti, ili se sve smišljeno radi po nekom nalogu krojača sudbine.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog