Radmila Trbojević

Orden i kako ga zaslužiti

 

Parafraziram Ruzveltovu rečenicu da ima dvije vrste ljudi, oni koji dugo leže budni i oni koji se dugo ne probude, iako su ustali. Prevodeći misao na stanje u RS, s tim da ovo nije komentar niti analiza onoga što se desilo u Parizu i kod nas u Rajlovcu, jer to traži dublje i šire analitičko „češljanje“ u BiH i globalnije, a ja nisam politički analitičar, ipak se pitam da li mi u RS spavamo, iako smo ustali. Uljuljani, izgleda da se ne osvrćemo na nastavak uvreda i blaćenja ljudi, koji nedavno dobiše orden Presjednika RS. Moje lično uvjerenje je da kritičari koji ih blate, bolje ne misle ni o borcima i invalidima u RS. Izgleda da neke od dušebrižnika ovdje ne muči pitanje teškog života običnih ljudi, pad životnog standarda, ali posebno ne nepostojanje zajedničke, nacionalne političke platforme, a u zadnje vrijeme i strah od bliskog susreta sa teroristima - nego ko jeste zaslužan za stvaranje RS, a ko nije. Da ne nabrajam pojedinačno, oni znaju koji su.

Da potsjetim, ako je već zaboravljeno: glasanjem i političkom platformom poslanika Prvog saziva Skupštine srpskog naroda BiH, koja je poštovala volju srpskog naroda, izraženu na referendumu, a u skladu sa Ustavom SFRJ, da živi u tada postojećoj, zajedničkoj nam državi, mi smo naše pravo da živimo u toj zajedničkoj državi, za koju smo mi Srbi izginuli više i gore nego drugi, branili demokratskim putem, dakle našom političkom voljom i institucijom koja je izrazila tu volju, štiteći svoj narod od novog, vrlo izglednog genocida. Bez toga teško da bi se u datim okolnostima mogao organizovati otpor još jednom pogromu poslovično razjedinjenog srpskog naroda. Mi, Srbi, dakle, nismo rušili ni SFRJ ni BiH, naprotiv, niti smo u sopstvenoj zemlji mogli biti agresori. Ta priča postaje smiješna, koliko je besmislena, jer su rušitelji bili drugi, a priča služi stvarnim krivcima da prikriju, svaki svoj udio, u tom zločinačkom projektu.

Srpski nacionalni korpus sada je razjedinjen upravo politikom onih kojima je narod dao povjerenje, vjerujući u njihove dobre namjere. U praksi, medjutim, pojedini poslanici što javno što tajno, zloupotrebljavaju povjerenje naroda, slušajući nedobronamjerne strance i tako salabeći RS, veličajući centralističku BiH u kojoj, medjutim, i dan danas živi na stotine„ dobronajmjernih„ mudžahedina tj. potencijalnih terorista. Očekivanje da se Bošnjaci sami obračunaju s tim zlom možda jeste moguće, ali to tek treba da vidimo u praksi. I tek tada biće to iskrena platforma sa koje se, možda, može krenuti dalje.

Medjutim, država u kojoj glavnokomandujućem generalu Armije BiH na autoputu u tunelu „neki nestašni zaposlenik iz OBS-a „ (zamislite taj fenomen !!), pripremi topovski udar, a general nema obezbjedjenje vojne policije (ja sam kćer oficira pa mi vojnička pravila nisu strana) tamo gdje je vojna i policijska uniforma meta terorista - tu nema ni države ni vojske! Bez obzira što čuveni politolog –pravnik ili obratno prof. dr. Mahmutćehajić, fanatično odano, misli da je ova BiH ista ona bivša BIH, da se u medjuvremenu ništa nije desilo i da naš multipersonalni brak, sklopljen u USA , sa sve Ustavom, sa Aneksima, sa Inckom, sa pitaj Boga s kim sve ne - ipak može i obazeno m o r a opstati!

Konačno, moje kakve-takve nade da ipak negdje može da se počne ispočetka sahrani nedavno i čuvena majka Hata u Srebrenici (jer ona tamo nije bila slučajno) kad je gdin.Vučić ponovo došao kao mirotvorac i donator na mjesto gdje mu je umalo bilo stratište , kad reče i ne trepnu: „Ćim je prošao ovu kapiju, priznao je gonocid !“ To je bilo na TV-u samo jednom. Taj dan! Za razliku od nje, naše nesrećne majke, u potpunoj ilegali, udaraju se šakama i lobanjama mrtvih sinova u grudi na njihovim humkama. Vidimo ih samo na parastosima ili kad im, što reče Ćopić u onoj čuvenoj pjesmi uručuju ordenje „U sali tihoj kao tuga, starica majka ... „ One se u politiku ne miješaju, dok bi Hata, bez ikakve pripreme i prevodioca, odmah mogla da drži govor i u UN o globalnoj politici velikih sila, o Armiji BiH, o Srbima ćetnicima, o genocidu, jer je, iskreno mislim, u medjuvremenu sigurno savladala engleski jezik!

I dok gledam prve pahulje u Banja Luci, mislim da li neko među uvedenima u tajne kao što je napr. mladi i veoma perspektivni Borenović B., što pametuje o RS udaljen od realnosti, a vrlo blizu stranim sponzorima, kao što reče Predsjednik RS , gostujući neku veče na RTRS –u u, do sada, po meni, svom najboljem nastupu, a njemu, valjda, treba vjerovati , može da kaže otvoreno šta h o ć e , ako n e ć e ovo što imamo , a za šta su izginule hiljde i hiljade boraca. Ako su mu pokazali put budijenja, neka to slobodno javi . Kome ? Pa, borcima i veteranima RS ! A , onda bi se iznenada mogli probuditi i ugledati stvarnost i svi oni koji spavaju,čekajući „zasluženi“ zimski odmor, recimo u Kitzbühl-u, ili negdje u brdima Francuske.

E, onaj ko ih stvarno dobro prodrma, pa se otrijezne, nesumnjivo je zaslužio orden.

Za hrabrost, naravno.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog