Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Da li je Marinko Umičević veći Srbin, pravoslavac ili rasista?

SNSD je postao rasadnik rasista. Legendarnog, ali danas potpuno marginalizovanog, Rajka Vasića koji je onomad brojao nacionalna krvna zrnca građanima Republike Srpske koji su glasali za Ivanića, zamjerao koalicionom partneru Marku Paviću i SDS –ovcu Obrenu Petroviću da “kupuje” glasove Bošnjaka u Prijedoru i Doboju, zamijenio je novi zaštitnik srpstva i pravoslavlja koji se zove Marinko Umičević.

Za one koji ne znaju Marinko Umičević za sebe kaže da je tehnički direktor tvornice obuće Bema u Banjaluci. Da je prvi uveo robotizaciju na prostorima jugoistočne Evrope i da ima četiri robota. Zamjenik je predsjednika udruženja obućara BiH. Veliki je humanista i dobrotvor. Dobitnik je nagrade za najmenadžera BiH za 2011 godinu od strane agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope. Za njega se čulo do Čilea. Predsjednik Saveza košarke u kolicima Republike Srpske i potpredsjednik Saveza košarke u kolicima BiH. Trenutno odbornik SNSD u gradu Banjaluka, mada mu još uvijek mu na web stranici http://marinkoumicevic.com stoji da je u PDP-u.

Kada sve ovo znamo postavlja se pitanje kako Puhalo imaš obraza da takvom humanisti, dobrotvoru i BiH menadžeru kazati da je rasista?

E pa taj Marinko Umičević je na preključerašnjem zasijedanju Skupštine grada, na kojoj se razgovaralo o peticiji za očuvanje parka u naselju Borik, zatražio da:

“vidi 'ko je sve potpisao, ima li Hrvata i Muslimana i ko je glasao protiv crkve.”

Za odbornika Marinka nema dileme peticiju za očuvanje parka u Boriku mogu da potpišu banjalučki Srbi i to samo oni koji nisu protiv svete Srpske pravoslavne crkve. Pravi Srbin se nikad ne protivi izgradnji crkve, pa taman to bilo i protiv njegovih interesa ili interesa njegove djece. Srbi ateisti, Srbi agnostici i Srbi koji nisu socijaldemokrate nemju šta da potpisuju tu paticiju, jer to i nisu pravi Srbi.

Odbornik i Srbin Marinko takođe smatra da njegovi sugrađani Bošnjaci i Hrvati, iako žive u Banjaluci, takođe nemaju šta da potpisuju jer to nije njihova briga. Pored 16 džamija koje su porušene u Banjaluci 90-ih, a koje treba napraviti starijim i ljepšim, oni bi da odlučuju o parku u Boriku.

Odbornik, Srbin i pravoslavac Marinko nije se izjasnio koliko su za njega relevantni potpisi nacionalnih manjina koje žive u Banjaluci. Možemo pretpostaviti da su vredniji od potpisa Bošnjaka i Hrvata, a ne i jednako vrijedni kao potpisi pravih Srba.

Meni je ostala nepoznanica kojim bi aparatom ili metodom, osim stereotipa i predrasuda je odbornik, Srbin, pravoslavac i rasista Marinko, prepoznavao etničku pripadnost potpisnika peticije. Kada sam potpisivao tu peticiju ne sjećam se da sam se izjašnjavao ko sam i šta sam.

O potpisnicima peticije iz mješovitih brakova ne smijem ni da razmišljam.

Znam, reći ćete: "Opet pretjeruješ Puhalo, ne možeš na osnovu jedne izjave, čovjeku nalijepiti etiketu rasiste." Slažem se, ali on se zbog te izjave sigurno neće izviniti svojim sugrađanima Bošnjacima i Hrvatima iz Banjaluke. Ako se javno izvini i ja ću se njemu javno izviniti.

Uzgred, da na pomenem, na poslednjim lokalnim izborima, kada je još bio član PDP-a, u svom program je napisao da će se nastaviti zalagati za “Preispitivanje dodjele korišćenja gradskog građevinskog zemljišta, a naročito zloupotreba u ovoj oblasti.”

I to nas je zaje*ao!!!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog